Хеллоуін: святкувати чи не святкувати? Що кажуть кам’янчани (ОПИТУВАННЯ)

Хеллоуін: святкувати чи не святкувати? Що кажуть кам’янчани (ОПИТУВАННЯ)
  • У США Хеллоуін - одне із найулюбленіших та найбільш яскравих свят.
  • А от українці досі дискутують: святкувати Хеллоуін чи не святкувати?
  • Журналісти “20 хвилин” дізнавались думки кам’янчан.

Сьогодні вночі у багатьох країнах світу відзначають Хеллоуін. Дискусії довкола традиції відзначення Хелловіна в Україні не вгасають: святкувати чи не святкувати? Хтось Хеллоуін пов’язує ні з чим більше, як днем для самовираження. Хтось же вбачає у святкуванні негативне релігійне підґрунтя.

Традиція святкування Хеллоуіна має давнє кельтське коріння. Хоча теперішні забави навряд чи схожі із тими, які були прийняті кельтськими язичниками. Щороку багато країн світу приєднуються до святкування Хеллоуіна. Відзначають свято в ніч на 1 листопада. Дітвора перевдягається у страхітливі костюми містичних істот і ходить від будинку до будинку, випрошуючи солодощі в дорослих. Ті мусять пригощати їх  цукерками, щоб малеча не заподіяла шкоди.

Україна тільки починає впровадження святкування Хеллоуіна. Якщо у великих містах влаштовують гучні гуляння із ексцентричними костюмами, то в маленьких містах, як от у Кам’янці, це свято практично не відзначають. Де-не-де заклади харчування прикрашають екстер’єр Джеком-гарбузом чи кульками-привидами.

Ми вирішили запитати у кам’янчан: “Варто чи не варто святкувати Хеллоіун?”

Сергій Швець, студент

“Думаю, що не варто... Зрозумій мене правильно, я за будь-який “кіпіш”. Але Хеллоуін - це свято, дух і смисл якого зовсім не правильно інтерпретують в нас. І + ще - клімат в нас не той для проведення свята вночі на початку листопада”.

 


Лора Підгірна, письменниця

“Моя думка така:  якщо  люди ходять святити паску на Великодень та вірять у Різдво Христа - святкувати Гелловін - язичницьке свято  як мінімум дивно, бо ці речі протилежні одна одній. Біблійне вчення ясно називає речі своїми іменами. І мої слова підтвердить священник будь-якої конфесії - протестантської, православної, католицької чи греко-католицької. Інше діло, що українці у своїй більшості релігійні, але аж ніяк не віруючі. Тому такий компроміс для них цілком прийнятний, тому вони не усвідомлюють  тієї різниці. В Україні є прекрасне духовне свято Урожаю - Свято Усіх Плодів - за біблійною традицією, це подяка Богу за урожай ,за щедрість і родючу землю.  Тому, як на мене - Гарбузянне свято - яскраве, тепле, смачне  нам більш було б цікаве, без нечисті, демонізації , тощо... Але кожен має те, що обирає. Тому вирішувати має кожен за себе. І для своїх дітей: будуть вони бавитися у демонят чи  насолоджуватися теплим, гостинним родинним святом”.


Євген Касап, активіст


“До святкування Хелловіна ставлюся як до комерційного проекту, який вигідний розважальним закладам для проведення додаткових заходів. Для них це спосіб додаткового заробітку напередодні початку новорічних корпоративів. Так само ставиться до нього молодь, адже святкування перетворюється на щось схоже до костюмованого балу, щоправда, на відміну від Нового року, вбрання передбачає схожість до героїв жахів та нечистих сил.
Особисто ніколи не святкував Хелловін, хоча одного разу був присутній на одній із таких вечірок. Якщо комусь подобаються такі заходи – то я не проти їх проведення. Але не підтримую популяризацію серед школярів. На мою думку, для молодшого покоління подібні театралізовані дії можна проводити в межах вивчення англійської мови чи заходах, які розповідають про культуру США, Канади чи Ірландії".



Надія Ганчук, студентка

“Насправді я мало що знаю про історію цього свята, але чому б його не святкувати? Це цікава традиція, для мене Хелловін - це день, коли можна сходити на вечірку в якомусь цікавому образі, костюмі. Це день, коли усі переодягаються в улюбленого героя з фільму чи книги. Це день розваг з друзями. І у те, що це день усього нечистого, я не вірю. Я не дивлюся на це свято з точки зору віри. Для мене це - просто розвага”.



Христина Будурович, активістка

“Я особисто не святкую через релігійні переконання, так як переодягатися у всіляку нечисть і водночас вірити в Бога - ну це питання вже до людини: чи вона адекватна і щира сама з собою. Чи дійсно ти християнин? Чи ти все робиш для галочки і не усвідомлюєш своїх позицій і пріоритетів у житті? Це перше.  Щодо походження цього свята у католиків до речі 1го листопада є День всіх святих. І тоді святкують навпаки все добре. Приклад святості - це приклад безмежної любові та добра, які Святі люди, які уподібнювалися своїм життям до Ісуса Христа та наслідували Його у своїх вчинках до інших: любов, лагідність , терпеливість та добро. Ось що має святкуватися...І, авжеж, згадка всіх тих, хто помер....
А друге - це не українське свято. Це - частина глобалізації та американізації світу. Якщо вже пропагувати все українське та наше рідне і святкувати а бізнесменам (робити на цьому гроші) - то краще вибирати з нашого етносу, який є надзвичайно цікавим. Чомусь не є модним святкувати масштабно День матері, День батька.  Це гарні і позитивні свята, які мали би більше пропагуватися у суспільстві. Ми говоримо, що набридла війна зло і так далі. Якщо людям вони набирли, то слід задуматися: “Може, ми щось не так робимо? Може притягуємо зло, святкуючи такі свята?” Над своїми вчинками та кроками слід задуматися усім…”


Андрій Заєць, активіст, режисер

“Кожен сам собі обирає, що святкувати. Для мене Хелловін - це день, коли я можу подивитись улюблений фільм. Для творчих людей - це нагода зробити щось цікаве своїми руками чи поставити якусь виставу. Для ресторанів - закликати клієнтів. Це свято, перш за все, для дітей, які не лише на Новий рік хочуть, щоб їм батьки готували костюми улюблених супергероїв. Нічого поганого в Хелловіні я не бачу”.


Вікторія Желіховська, голова організації “Чисті Схили”

“Кожен має мати свободу вибору у всьому. Особисто моя сім’я не святкує це свято, хоча в дитинстві, пам’ятаю, робили ліхтарі із гарбуза восени, після збору врожаю з бабусиного городу.  Дивитися жахіття, вдягатися мерцями, нічні прогулянки та вечірки – це не моє і залучати до цього дітей, здається поганою ідеєю. Можливо, то звучить занудно, але є багато інших цікавих свят і  приводів  і способів повеселитися”.


Інга Лютаревич, організатор фестивалю “Опера в мініатюрі”

“Чому не вартує відзначати? По-перше, це не є слов'янське свято.По-друге, ми маємо   свята на кшталт подібних  до Хеллоуіна.  Чому вартує відзначати? По-перше, скоріше, це різні забавки для молоді та для дітей старшого віку: різні маски, переодягання, щось містичне та казкове. В Європі на нічних дискотеках готують спеціальні ігри та програми для розваг. Головне - правильно трактувати це свято, Так як молодь в усьому світі  має прихильність до вечірніх та  нічних розваг, то це свято стало популярне і в Україні. Можливо, ще тому, що ми наближаємось до Європи все ближче? Але святкувати його на національному рівні просто буде не по-слов'янськи. І я категорично проти”.


Олег Шмігель, фотохудожник

“На мою думку, святкування цього "несвятого свята" є суто особистим відношенням і баченням в усіх його проявах. У цього свята язичницьке коріння...І Хелловін є Днем всіх Святих. У кожної людини чи релігії свої святі. І взагалі це - не наше свято, тому, думаю, його не варто приписувати до ряду святкувань. Особисто я ставлюсь до цього свята, про яке дізнався з екрану телевізора в кінці 90-х, нейтрально та просто. Ну наступив день - ну і добре. А чи святкуватиму - буде залежати від того чи я матиму бажання та час”.


Анастасія Кочеткова, менеджер з туризму

“Особисто я не святкую Хелловін і вважаю, що потрібно бути не сповна розуму, щоб, перевдягнувшись в якогось відьмака, трупа, зомбі чи жертву фільму жахів і при цьому ставитись до цього дійства як нормального, і навіть "забавного". Здавалось би, звичайнісіньке свято з перевдяганнями, прикрашаннями і веселощами. Але не один обряд, переданий нам предками не був взятий просто нізвідки. Кожне таке свято може принести серйозний відбиток в життя людини і його сім'ї. Відбиток від Хелловіна - тільки негативний. Тому я проти. Плюс це загравання з темними силами, вірить людина в них чи ні. Але вони є і впливатимуть на її свідомість і дії. Я - проти”.


А що думаєте ви? Діліться своїми думками у коментарях.

Коментарі (2)
  • Geron Zai

    Я вважаю, що святкувати потрібно. Принаймні тому, що це весело! І абсолютно не треба приплітати сюди релігію. Це веселе свято перевдягань, якє іже до нас із Заходу.
  • Олена

    мені цікаве це свято. якби в нас було як в Америці , то я би святкувала!!!
keyboard_arrow_up