Ломбарди Кам’янця: дешева перевага чи прорахунок?

Ломбарди Кам’янця: дешева перевага чи прорахунок?
Світлина з мережі Інтернет
  • У Кам'янці-Подільському більше десятка ломбардів. Вони є самостійними організаціями та частинами всеукраїнських мереж.

  • Та чи не ризиують кам’янчани, купуючи товари у ломбардах - спробували з’ясувати журналісти «20 хвилин» .

Журналісти "20 хвилин" опитали 13 респондентів, і усі вони ствердили, що жодного разу не користувалися послугами ломбарду. Адже такі заклади деколи асоціюють з чимось негативним, неякісним чи, наприклад, крадіжкою.Та серед переваг послуг ломбардів є такі:

  1. здійснюється оцінка ювелірних виробів та техніки професійними працівниками відповідно до визначених критеріїв;
  2. оформлюють кредит під заставу, який можна отримати менш ніж за 20 хвилин.  Для цього потрібно бути повнолітнім, мати при собі паспорт та річ, яку бажаєте залишити;
  3. можна придбати прикраси та приладдя з солідним лейблом. До того ж у вас є право перевірити його якість та справність на території закладу.

Недоліки послуг ломбардів:

  1. не повертає грошей в разі несправності техніки;
  2. не повертає, не замінює техніку та не надає гарантійного талону. (Що можливо здійснити,  купивши пристрій в спеціалізованому магазині);
  3.  не повертає речі власникові у випадку протермінування застави.
  4.  річ може бути краденою або бути залученою у скоєнні злочину.

Як тоді діяти, якщо ви підозрюєте, що придбана річ, скажімо, крадена? Руслана Марчук, інспектор сектору моніторингу Кам'янець-Подільського міського відділу поліції, журналістам “20 хвилин” розповіла:

"Коли приходить заява або повідомлення про крадіжку чи інший злочин за постановою слідчого чи ухвалою суду, формується офіційний запит та розсилається по ломбардах. В нас налагоджена ціла система взаємодії з ломбардами по всьому місту. Статистика, як така, не ведеться у цій галузі, адже нам головне - отримати дані про особу, яка залишила річ (копії документів завжди залишаються у ломбарді), а також вилучити її та долучити до матеріалів справи", - каже Руслана Марчук.

Судячи зі слів речниці, якщо річ крадена, то скоріше за все вас повідомлять працівники правоохоронних органів. Ясно, що у ломбарді не можуть гарантувати, що предмет, який ви купуєте не є краденим. Людина, яка звертається у ломбард, автоматично погоджується на всі можливі наслідки від придбання речі. Заклад такого типу зобов'язується гарантувати тільки якість предмету, а не його “чисту історію”.

 Оскільки ломбардів у місті є чимало, ми спробували обійти декілька з них.Зайшли до закладу на вулиці Князів Коріатовичів, 11.

Дізналися, що там можна придбати та закласти під заставу техніку  та ювелірні вироби. Якість золотих та срібних прикрас перевіряються за допомогою спеціальних реактивів. Техніка оцінюється за зовнішнім виглядом (яскравість екрану, наявність ушкоджень) та за функціональними характеристиками. Так, наприклад. комп’ютер можна придбати за ціною, яка коливається у межах 5 - 10 тисяч гривень, колонки коштують 200 – 800 гривень, праска – 160-400, фен – 230-280. Кухонне приладдя (міксер, блендер) - від 300 до 1 500 гривень. Техніка для будівництва (дрелі, шуруповерти) вартуватимуть 400 – 3 000. Найнижчий ціновий поріг на речі  - 20 гривень, найвищу межу працівники не змогли назвати.

У клієнтів є можливість здати техніку під заставу терміном до 30 днів. Технічне приладдя та придбані речі поверненню не підлягають. Проте, у відділенні є послуга тестування. Тобто покупець має право необмежену кількість часу оцінювати можливості речі, яка йому приглянулася.

Далі - Ломбард по вулиці Князів Коріатовичів,13.

Оцінювач ломбарду Оксана Лаврентюк розповіла, що у їхньому відділенні сталих ціни на речі немає.

"Залежно від коливання курсу гривні та інших чинників, ціни змінюються. Сталими залишаються тільки критерії оцінки: стан, комплектація, актуальність моделі, оригінальність", - каже пані Оксана.

Дізнатися скільки приблизно буде коштувати та чи інші річ можна, зателефонувавши на гарячу лінію. Або ж зайти на сайт ломбарду, де за характеристиками речі вам назвуть приблизну її вартість.

У Ломбарді по проспекту Грушевського, 21 немає чітко визначеного терміну на кредит під заставу.

Умови та тривалість кредиту узгоджуються з кожною людиною індивідуально. Тут можна придбати мультиварки, мікрихвильовки від 400 до 1000 грнивень та будівельне приладдя (перфаратори, болгарки, дрелі) також до 1000. Як розповіла працівниця ломбарду Ярослава Бережна:

“В основному купляють речі, які не перевищують однієї тисячі гривень. Найчастіше беруть телефони, ціна на які теж коливається в межах 100 - 1000”, - розповідає пані Яна.

У ломбарді по проспекту Грушевського, 23 найпопулярнішим товаром також стали телефони. Ціна на них коливається у межах від 100 до 6-7 тисисяч гривень. Також у попиті техніка для будівництва (болгарки, шуроповерти) – 300 - 2000. Але відсутнє кухонне приладдя, адже про нього клієнти навіть не запитують.

Відвідувачі питали про ціни на золото та срібло. Розпитували і про техніку, або ж повертали речі залишені у заставу. Опитування, яке ми провели заздалегідь,  показало, що послугами ломбардів користуються кам’янчани віком від 30 років.

 Ціни на техніку в кам’янецьких ломбардах

Ось орієнтований прайс-лист на техніку, який вдалося скласти після відвідин різних відділень із вживаними пристроями.

телефон 100 - 7000 грн.
комп’ютер 4 000 – 10 000 грн.
колонки 200 – 800 грн.
фен 230-280  грн.
праска 160 – 400  грн.
міксер, блендер 160 – 400 грн.
мікрохвильовка і мультиварка 400 – 1 000 грн. 
дрель 300 – 3 000 грн. 
болгарка 300 – 2 000 грн. 

Для порівняння: якщо у ломбарді телефон можна придбати за 100 гривень, то у магазині техніки удвічі дорожче - 200 гривень. Тоді, як ціна на колонки практично однакова: як в ломбарді, так і в магазині вони коштуватимуть від 200 до 800 гривень. Проте, знову ж таки, різниця буде залежати від моделі та загального стану речі. Дешевшу дрель у ломбарді можна придбати на 300 гривень, тоді як у магазині менш ніж за 600 гривень таку важко буде знайти.

Для одних людей така сума не є високою, а для інших – фінансово важкою.  Саме тому кам’янчани часто звертаються до ломбардів, щоб придбати функціональну але дешеву річ.

Ольга Фортельна

(текст і фото автора)

Коментарі
keyboard_arrow_up