Підсвітка фортеці, забудова Старого міста, обмеження руху транспорту: у Кам`янці обговорили проблеми збереження пам`яток історії

Підсвітка фортеці, забудова Старого міста, обмеження руху транспорту: у Кам`янці обговорили проблеми збереження пам`яток історії
  • Сьогодні, 14 вересня, у приміщені конференц-залу НІАЗу відбувся круглий стіл на тему “Сучасні проблеми і шляхи збереження пам`яток історії та архітектури міста Кам’янця-Подільського”.
  • Присутні обговорили проблеми із якими стикається старовинна частина міста та розробили шляхи їх вирішення.

Сьогодні, 14 вересня, представники громадських організацій, працівники охорони культурної спадщини та депутати міської ради намагалися дійти спільних рішень щодо питань про збереження пам`яток історії та архітектури на території Кам`янця. Упродовж двох годин обговорили перспективи відновлення історичних пам`яток міста, фінансування реставрації та ремонту архітектурних об`єктів. Також учасники торкнулися проблем здійснення і проведення робіт по регенерації об`єктів культурної спадщини, руху автотранспорту на території НІАЗу та Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, а також благоустрою цих територій.

Як розповіла одна із ініціаторів круглого столу, заступник голови громадської організації “ОПІКА” Валентина Магілат.

“Найважливіше питання, яке ми сьогодні розглянули, це винесення в межі натуру території НІАЗ “Кам`янець” і геологічної пам’ятки державного значення «Смотрицький каньйон». Виконавчий комітет міської ради повинен встановити охоронну межу території Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, заборонити певну діяльність на ньому. Це ж саме зробити і у Смотрицькому каньйоні.”

Громадський активіст також зазначила, що не усі запрошені відвідали круглий стіл. Від органу місцевого самоврядування департаменту архітектури та державної архітектурної інспекції представників не було.

На заході також вказали на проблеми нефахової підсвітки старої фортеці. Учений секретар від НІАЗу “Кам`янець” розповів, що допомогти покращити підсвітку допоможуть із Польщі. Уже минулого тижня іноземці надіслали план зміни. Також піднімалося питання: за яким принципом проводиться забудова на території Старого міста.

Архітектор Людмила Яблонська зазначила, що потрібно створити генеральний план вказаної області, у якому було б точно вказано, як потрібно відбудовувати територію Старого міста. Оскільки план 1987 року уже не працює, суспільство хоче створити ініціативу, щоб розробили нову стратегію розвитку і забудови.

Такі зібрання організатори хочуть проводити і надалі.  Усі зібрані пропозиції планують віддати на розгляд міському голові і до депутатського корпусу, щоб показати, що турбує громадськість, і кого вона хоче підштовхнути до дій.

Коментарі
keyboard_arrow_up