Різдво 2018: традиції святкування від давніх часів до сьогодення

Різдво 2018: традиції святкування від давніх часів до сьогодення
Фото з мережі Інтернет
  • Різдво одне із найбільш шанованих свят у християнський релігії, яке ознаменувало народження Спасителя землі.
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили дізнатися, яке коріння у свята та які цікаві традиції воно подарувало нам.

Своїм корінням Різдво сягає ще у праслов’янську культуру. Наші предки вважали, що у ніч народження нового сонця на землю сходять духи предків, які допомогають своїм нащадкам дати гарний початок наступному року.

У древніх традиціях також обов’язковим було приготування багатого та щедрого столу. Велика кількість їжі мала б забезпечити гарний урожай у наступному році. Стіл також обов’язково окроплювали святою водою та окурювали їжу димом.

Напередодні Різдва наші предки підпалювали великий пень чи колоду, за звичаєм, дубову. За допомогою цього обряду можна було визначити, якою буде погода влітку. Якщо дерево горіло гарно, то і літо буде довгим та теплим. У цей день також потрібно було віддати усі борги та помиритися, якщо із кимось у сварці. Також у цей день не можна було проявляти негативні емоції – у домі повинен був панувати мир та спокій.

У саму різдвяну ніч трапезу починали, коли на небі з’являлася перша зірка. Усі страви розміщували символічно. Господар повинен був запалити свічку та прочитати із домочадцями молитву. Під образами ставили сніп соломи та тарілку з узваром та кутею. Також вважалося, що у цей день до столу приходять і родичі, які померли або зникли безвісти.

Особливим на Різдво був також маскарад. Після святкової вечері діти та молодь одягалися в костюми тварин, які символізували багатство природи. Вони ходили колядувати, а за це їм давали  гроші або різні гостинці. Окрім колядок, у селах молодь ходила ще й славити Христа.

Сьогодні традиції Різдва залишаються також досить шанованими в українських сім’ях, звісно, вони набагато спрощені та відповідають сучасному стилю життя, але головне, що на це свято просто у повітрі відчувається атмосфера добра та любові до ближнього.

Коментарі
keyboard_arrow_up