У Бакоті археологи виявили давньоруське поховання. Дослідники натрапили на могилу матері з дитиною (ФОТО)

У Бакоті археологи виявили давньоруське поховання. Дослідники натрапили на могилу матері з дитиною (ФОТО)
фото із сайту музею
  • Кам’янеччина – земля досі повністю нерозгадана. А одне з найбільш чарівних та загадкових місць поблизу Кам’янця – Бакота.
  • Нещодавно поблизу Бакотського скельного монастиря дослідники виявили давньоруське поховання – могилу молодої жінки із дитиною. 

На туристичній стежці біля джерела №2 Тарас Горбняк виявив поховання. Він запросив Кам’янець-Подільську архітектурно-археологічну експедицію (за участі керівника експедиції - кандидата історичних наук Павла Нечитайла, співробітників Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петра Болтанюка та кандидата історичних наук Ігоря Старенького, головного інженера Анатолія Трондюка та художника Сергія Канфоровича). Про це йдеться на сайті Кам’янець – Подільського державного історичного музею-заповідника.

Поховання знаходилося на туристичній стежці між джерелами №2 та №3. Як виявилося, це могила молодої жінки з дитиною, що лежить головою на північний-захід. У похованні було виявлено срібне кільце, срібну скроневу підвіску та мідний хрестик.

світлина із сайту музею

 

Судячи з орієнтації та супроводжуючого інвентаря поховання пов’язане з давньоруським цвинтарем, який існував біля монастиря.

Одні з перших ґрунтових поховань біля монастиря  були відкриті ще 1975 року П. Горішним та Р. Юрою. Тоді теж було досліджено трупопокладення жінки з дитиною та скроневими срібними кільцями. 

Попередні обстеження стежки на якій розміщені джерела №2 і №3 перспективні  показали, що ця територія є перспективною для подальших досліджень.                                       

Коментарі (1)
  • Олена

    неймовірно просто. ходила тими стежками і даже не здогадувалась
keyboard_arrow_up