У Кам’янці в лютому чадним газом отруїлося шестеро осіб

У Кам’янці в лютому чадним газом отруїлося шестеро осіб
  • Отруєння чадним газом - серйозний критичний стан, який може привести до летального результату.
  • У Кам’янці за лютий сталося два випадки отруєння.
  • Жителів міста просять уважно ставитися до свого здоров’я.

 

Проблема отруєння чадним газом стає все актуальнішою у Кам’янці. 6 лютого стало відомо, що внаслідок неправильного затухання газової духової пічки, постраждала кам’янчанка та двоє дітей. Наразі, як повідомляє сайт міської ради, уже зафіксовано два випадки отруєння, в результаті чого отруїлося шестеро осіб, з них - четверо дітей. На щастя, обійшлось без смертельних наслідків.

Основними причинами поширення чадного газу є самовільне внесення змін до системи димовидалення та вентиляції квартир, несправность цієї системи, а також знаходження потерпілого в осередку загоряння або в закритому авто, в якому увімкнений двигун.

Утворюється чадний газ при неповному згорянні різного типу речовин, у складі яких є вуглець, особливість його полягає в тому, що він зменшує кисень в крові і як наслідок виникає удушення.

До приладів, що виробляють чадний газ, відносяться печі-гриль, побутові печі, кухонні плити, каміни, водонагрівачі, печі дров'яні, автомобілі.

Симптоми отруєння чадним газом:  головний біль (ранній симптом); блювота; запаморочення; біль у грудях; дратівливість; сплутаність свідомості; порушення координації рухів; синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри; втрата свідомості.

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і людей, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння. Досить часто отруєнню чадним газом піддаються і при пожежі.

Перша допомога

•    Слід негайно усунути джерело утворення чадним газом. В жодному разі не можна запалювати світло або вогонь, тому що це може спровокувати вибух. У приміщенні необхідно відкрити вікна для надходження свіжого повітря.

•    Постраждалого від впливу чадного газу необхідно якнайшвидше винести на повітря та викликати «Швидку медичну допомогу».

•    Якщо ж потерпілий знаходиться у свідомості його слід укласти, забезпечивши постійний доступ свіжого повітря. Для цього можна використовувати як технічні засоби (кондиціонери, вентилятори), так і газету, за допомогою якої його необхідно обмахувати.

•    У разі відсутності свідомості у постраждалого слід негайно приступати до закритого масажу серця з поперемінним виконанням штучного дихання, що робиться аж до приїзду швидкої допомоги або поки він не опритомніє.

Слід також зазначити, що під час рятування потерпілого потрібно пам’ятати про власну безпеку. Діяти в умовах підвищеної концентрації чадного газу слід з максимальною швидкістю, дихання необхідно здійснювати через марлю або носовий платок.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up