У Кам’янці “відгриміла” “Остання столиця”

У Кам’янці “відгриміла” “Остання столиця”
  • Сьогодні, 26 серпня, центр Старого міста повернувся на 100 років назад - у добу універсалів, в час, коли Кам’янець - Подільський був столицею УНР, в період Перших визвольних змагань.
  • Площа Вірменський ринок перетворилась на поле бою за місто.
  • Як Кам’янець - Подільський знову став  “Останньою столицею” - бачили журналісти “20 хвилин”.

У буденну рутину маршем входять три колони вояків. Одяг у них незарашній, але доглянутий. В руках несуть гвинтівки, пістолі.

Три колони -  три прапори: жовто-блакитний (війська УНР), червоний (УРСР) і чорний (анархісти- “махновці”).

У колоні реконструкторів були й панянки.

Натовп туристів зупиняється і перемикає камеру на мобільному із фронталки на звичайну, аби зробити не селфі на тлі Старої фортеці, а зафіксувати вояків доби Перших визвольних змагань.

Українська революція тривала з 1917 року по 1921ий. А сьогодні, 26 серпня, Кам’янець згадував, як він був столицею УНР, майже 100 років тому. Події, котрі зафіксовано істориками як Перші визвольні змагання, відтворювали сьогодні на площі Вірменський ринок.

Організатори цього року зробили фестиваль масштабним - розширили освітню складову, зорганізували музичну частину заходу і підготували реконструкторський бій.

Бій доби Перших визвольних змагань демонстрував глядачам період із життя давнього Кам’янця, коли за місто боролися армія УНР проти військ УРСР та анархістів. Для того, аби кожен мав змогу максимально зрозуміти перебіг подій на полі бою, зі сцени хід бойових зіткнень коментували. І це було вельми вдало. Масштабність бою вразила глядачів.

“Червоні” роздають агітаційні листівки, “вербуючи”, закликаючи вступати до рядів їхньої армії.

По два боки - війська, які вистрілюють із гвинтівок, намагаючись знищити ворога, кидають гранатами, гупають з "кулемета Максима". Глядачі між собою обговорюють, що звук від кулемета, як на них, - найстрашніший.

У результаті бою, війська УНР все ж вибороли перемогу. Кам’янець - Подільський - український.

Після завершення бою хлопчаки першими кинулися на пошуки гільз.

Глядачі теж не стримувалися - фотографувалися і з вояками, і зі зброєю.

 

Фестивальну естафету передали музичному гурту “Чорноморці”, який виконав автентичні композиції чорноморських козаків.

Далі виступатиме гурт "Тінь сонця".

Коментарі
keyboard_arrow_up