У МОЗ рішення про закриття «Славутинки» назвали «не виваженим і не обґрунтованим»

У МОЗ рішення про закриття «Славутинки» назвали «не виваженим і не обґрунтованим»
  • Міністерство освіти і науки прокоментувало ситуацію щодо закриття початкової школи «Славутинки».

На засіданні сесії обласної ради 14 червня прийняли рішення щодо перейменування навчального закладу «Славутинка» з школи-інтернату на ліцей. А також у документі, який прийняли депутати, відбулася зміна у ступенях – замість І-ІІІ, школу прописали як ІІ-ІІІ. Через це у «Славутинці» буде відсутня початкова школа у якій наразі навчається 210 дітей. Вони поглиблено займаються англійською та німецькою мовами. Міністерство освіти і науки прокоментувало ситуацію, про це пише видання «Лівий берег».

«Українське законодавство дійсно відносить до компетенції місцевих рад ліквідацію навчальних закладів або окремих класів. І скасувати таке рішення можна тільки через суд, ніякі органи управління таких повноважень не мають. Тобто дати правову оцінку тому, що сталося, може тільки суд. Але об’єктивно можна сказати, що таке рішення облради порушує ст. 13 Закону про освіту та ст. 21 Закону про загальну середню освіту, які, зокрема, визначають доступність початкової освіти. Позбавити школи дітей вже після того, як вони були до неї зараховані, це означає перешкоджати їхньому доступу до освіти», – сказав керівник експертної групи з питань державно-громадського управління освітою МОН Володимир Божинський.

За словами Божинського, тепер може виникнути правова колізія.

«Фактично, після такого рішення школа повинна відрахувати учнів, але юридичних підстав для відрахування немає. Тому що немає такої підстави для відрахування, як ліквідація класів засновником закладу. А переведення до іншого навчального закладу можливе тільки за згодою батьків. Якщо батьки не дають згоди – юридично здійснити переведення неможливо. І кожен такий випадок батьки зможуть оскаржити в суді. Безумовно, прийняте депутатами облради рішення не виважене і не обґрунтоване».

Нагадаємо, батьки та вчителі намагаються зберегти початкову школу «Славутинки». Наразі депутати вирішили скликати позачергову сесію 13 липня, щоб знову розглянути питання.

Коментарі
keyboard_arrow_up