Утилізація ялинок: куди подіти кам’янчанам новорічне дерево?

Утилізація ялинок: куди подіти кам’янчанам новорічне дерево?
Фото з архіву "20 хвилин"
  • Жива ялинка на Новий рік створює особливу атмосферу свята.
  • Проте незабаром більшість новорічних красунь опиниться на смітнику.
  • Як у Кам’янці утилізувати ялинку із користю, дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

 

Різдво уже минуло, а це означає, що ялинки, які є найголовнішими атрибутами новорічних свят, швидко заповнюватимуть міське сміттєзвалище. Європеські країни вирішують цю проблему переробкою дерев на меблевих та косметичних фабриках, а також використовують ялинки для утеплення домівок. В Україні лише декілька міст займаються переробкою новорічних атрибутів, наприклад, цьогоріч Хмельницький буде використовувати ялинки як паливо для бані. У Кам’янці, повідомляють журналістам працівники КП “Спецкомунтранс”, дерева будуть просто відвозити на сміттєзвалище. Проте жителям міста все ж можна знайти декілька альтернатив для утилізації ялинок. Журналісти “20 хвилин” вирішили дізнатися, які існують способи, щоб дати друге життя новорічним красуням.

Поради для корисної утилізації ялинки:

  1. віддати дерево на корм тваринам. Проте варто пам’ятати, що іноді фермери можуть не прийняти ялинку, якщо є ризик того, що дерево обробляли хімікатами;

  2. використати як паливо для заміського будинку;

  3. із ялинки можна виготовити мульчу, тобто засобом для захисту рослин. Проте проблемним є те, що рослину потрібно порубати на тріски. Але така органічна речовина стане гарним захистом дерев та квітів від бур’янів та ерозії грунту;

  4. виготовити із хвойних гілок ліки. Наприклад, при бронхіті допомагають хвойні інгаляції, а щоб позбутися кашлю, можна виготовити ялинкову пасту.

Ялинка висотою до двох метрів росте близько 10-15 років, щорічне вирубування дерев невтішно відгукується на екологічному стані країни, тому до утилізації уже зрубаної ялинки варто підійти дбайливо та, якщо можливо, все ж дати новорічній красуні друге життя.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up