Як годують дітей у кам`янецьких навчальних закладах?

Як годують дітей у кам`янецьких навчальних закладах?
  • Сніданки та обіди - важлива складова щоденного раціону малят та школярів.
  • Чим сьогодні харчуються діти у навчальних закладах Кам`янця -  дізнавалися журналісти “20 хвилин”.

 

Сьогодні у навчальних закладах встановлено спеціальне двотижневе меню, яке розробляється згідно віку і пори року. Як розповіли журналістам “20 хвилин” в управлінні освіти і науки, майже кожного місяця усі продукти перевіряються за держстандартами. Наразі ціни на харчування у школах та садочках з початку року у зросли як і у місті так і по Україні. При цьому безкоштовно годують дітей, які навчаються у 1-4 класах (понад 4 000 учнів). Також ряд учнів та дошкільнят отримують знижки за харчування за пільговими категоріями.

Як зазначає Васюк Лілія, старша медсестра Дитячої міської поліклініки, наразі у меню в їдальнях навчальних закладів збільшують кількість овочів та фруктів. Сніданок складається із каші, чаю та булочки. На обід завжди є перше, друге та третє.

У шкільних закладах намагаються контролювати асортимент буфетів. Як запевняє лікар, шкідливі продукти заборонені повністю. Останнім часом відмовилися також від сосисок. Не задовольняє їхня якість та смак.

Також медсестра додає, що наразі ведеться роз`яснювальна робота з батьками щодо того, які продукти варто брати дитині в школу. Радить давати щось попити - найкраще це звичайна вода або чай. А з продуктів харчування найкраще для “перекусу” підійдуть фрукти, від іншої їжі варто утриматись. Особливо просить лікар, не приносити у школу під час святкувань торти та інші продукти, адже це може негативно відобразитися на здоров`ї цілого класу.

Васюк Лілія зазначає, що зараз дітей, які недоїдають практично немає. Навпаки - побільшало дітей із зайвою вагою. Проблема виникає через малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, генетику та інші причини. Загалом, щоб уникнути проблеми, лікарі намагаються розробляти меню для дітей згідно правил здорового харчування.

А що скажуть батьки про харчування дітей у школі? Діліться думками у коментарях.

 

Коментарі (2)
  • Alla Tchepelyuk

    Доброго дня.   Я мама дитини,  яка відвідує садок. Про харчування можу дещо написати. На ті кошти,  що виділяє міська рада та компенсують батьки можливо було б харчувати дітей без "сардельок - сосисок". Про якість можна лише здогадуватись,  та і всі прекрасно знають як в нас в місті виграються тендери. Мене не влаштовує те,  що постачальником молочної продукції є фірма "Дживальдіс", усім відома,  як Мельниченківська та доведено експертизами,  що продукція містить немолочні жири. Знову ж таки про якість можна лише здогадуватись. Але вибору в батьків немає,  мало хто в це все вникає.

    На рахунок харчування маю надію,  що зміни все ж таки колись будуть. Питання чи наші діти їх застануть...
  • Viktoria Kostiukovych

    В школі#8 обіди погані! Двічі в тиждень сосиски!!! Несмачні,гливкі,часто пересолені гарніри-каші!!!((Про фрукти дочка жодного разу не згадува!!! А що таке перші страви? Це іллюзія,що вони необхідні! Це совкова економія!!! Вода,крупа і пару картоплин-аби чимось заповнити шлунок!!! Не раз заходила в їдальню під час обіду-завжди повні відра недоїдків-кормимо чиєсь господарство хвостате!(((

    А на сніданок булочки-це здорово!  

    Діти перебувають в школі більшу половину дня! Їжа не смачна,не естетична,не здорова!

    Роберт Станкевич reply Viktoria Kostiukovych

    Для чого писати не правду.У мене теж харчуються дIти.Я сам пару раз там обIдав.Дуже смачно.Легше всього критикувати.

    Олена reply Viktoria Kostiukovych

    жах який!
keyboard_arrow_up