Змагання, посвята та традиціний куліш: яким у Кам`янці було відкриття пластового року?

Змагання, посвята та традиціний куліш: яким у Кам`янці було відкриття пластового року?
  • Вчора, 10 вересня, у Кам`янці-Подільському відбулося символічне відкриття пластового року.
  • Юні пластуни брали участь у змаганнях, готували страви та прийняли урочисту посвяту у старші групи, як це було - бачили журналісти “20 хвилин”.

Пластунів наразі є уже 87, проте ця цифра не остаточна і буде збільшуватися - переконані організатори. Діти на відкритті пластунського року взяли участь у змаганнях зі встановлення на швидкість палаток, навчалися стріляти з лука. А на завершення - зварили куліш та частували ним усіх охочих.

Як зазначив керівник організації Віктор Годний, на новий рік заплановано досить багато цікавих заходів. Зокрема, двічі пластуни проведуть змагання на велосипедах - ”Дивогонку”, пізніше організують походи із різними ступенями навантаження. Незабаром на загальноміському рівні відбудеться свято повітряних зміїв. Насиченою буде культурна програма й узимку: пластуни візьмуть участь у вертепі та передадуть Віфлеємський вогонь у Кам’янець. Також учасники гуртків випробують свої сили на традиційному купанні на Водохреще.

Оксана Романович, новообрана станична, розповідає:

“Уже відразу після відкриття ми починаємо наші звичайні сходини з маленькими новаками - “Рої” і старшими юнаками - “Гуртки”. Сходини - це заняття для дітей, які проводяться як в приміщені, або ж у вигляді прогулянки чи змагань. Цьогоріч у нас буде багато акцій міського масштабу. А у жовтні хочемо залучити дітей до знаменної події - концерту пам`яті Миколи Гордійчука. Він був нашим пластуном, загинув в АТО. Заплановано, що на концерт приїде гурт “Тартак”.

Братчик “Ведмідь”, він же отець Володимир, охоче ділиться досвідом та сподіваннями на наступний рік:

“У цьому році у нас відбудеться ще більше пластових свят. Будемо організовувати щосуботи та неділі сходини для дітлахів. Я як духовник пластунів провожу зустрічі в церкві, роз`яснюю дітям значення свят. Моя робота спрямована на виховання у дітей обізнаності у духовній сфері. Цим я уже займаюся п`ятий рік поспіль, а у Кам`янці - другий. Пласт став моїм другим покликанням після церковної професії, і я радію, що заразі у мене буде багато роботи із дітьми.”

До речі, пластунство - це доволі популярний позаурочний метод виховання у Кам`янці. Щорічно пластуни планують свій навчальний рік так, щоб він доповнював шкільний. У середньому в кожному гуртку займається по 8 дітей. У вересні-жовтні формується команда, проте протягом року до організації приєднуються нові діти, щоб здобути навички для життя у екстремальних умовах та здобути патріотичне виховання.

Коментарі
keyboard_arrow_up