Чи потрібне Кам'янцю вегетаріанське кафе?

Чи потрібне Кам'янцю вегетаріанське кафе?
  •   Кам’янець щороку приймає велику кількість туристів, серед яких багато притримуються «зеленої дієти». Але, у місті немає закладу вегетаріанської кухні.
  •   Журналісти «20 хвилин» намагалися з’ясувати, чи доцільно було б у Кам’янці створити вегетаріанське кафе.

У Кам’янці чимало кафе, ресторанів, де пропонуються найрізноманітніші страви. Але у місті немає такого закладу харчування, де кухня було б повністю присвячена вегетаріанській їжі. А у Кам’янці, до речі, вегетаріанців чимало. Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися із представниками вегетаріанського руху і дізналися їхню думку про потрібність створення подібного кафе у Кам’янці.

Назар Цурський, вегетаріанець:

"По-перше, це новинка для міста, і радість не тільки для вегетаріанців, а й для людей, які підтримують такий образ харчування. Це перевірено. Я був у львівському подібному закладі,  з людьми, які не вегетаріанці і вони були в захваті. По-перше, це - інша кухня, по-друге, це - інша атмосфера. Плюс - наше місто туристичне, а серед туристів дуже багато вегетаріанців. Майже усі друзі вегетаріанці активно подорожують".

Ольга Вишневська, вегетаріанка:

"Звичайно, мені хотілося б, щоб був такий заклад.  Наскільки він буде прибутковий - не знаю, бо населення міста мале. Але такого ще нема і це всім буде цікаво. Веганам нема де в нас нормально поїсти. Люди ще мало розуміють що це і навіщо. Була, наприклад, у Львові у вегетеріанському кафе, то там людей було багато, столики всі були зайняті, при тому, що це був будній день і обід. У наших закладах доводиться просити, щоб приготували певну страву з меню, але без м'яса, але ціна страви не змінюється".

 

Раціон вегетаріанської кухні виключає м’яса, рибу, подекуди молочні продукти, замінюючи їх їжею рослинного походження. Але і вона, не з дешевих. Наскільки рентабельним було б існування закладу із вегетаріанською кухнею у Кам’янці, наші журналісти поцікавилися у представників ресторанного бізнесу.

Галина Зуєва, директор ресторанного сервісу закладу «7 Днів»:

"Это выгодно больше в крупных городах, в городах - милионниках. В маленьких городах, я не думаю, что отдельное кафе сейчас было бы рентабельно. Как одно из направлений в кафе - да, возможно. Мое мнение, что это нерентабельно - открывать конкретно. Потому что, даже судя по "7 Дням", все же народ настроен больше на подольскую, на украинскую кухню. Им нужны вареники, голубцы.  Их не интересует одна трава. Также нужно учитывать, что в зимний период это будет совсем невыгодно, так как цены очень дорогие на овощи и фрукты".

Поспілкувалися на цю тему ми і з співвласницею ресторану «Лондон», але Валентина Василівна відмовилася називати прізвище:

"Є люди, яким це потрібно і якщо саме це направлення, якщо буде суто вегетаріанське, то я не знаю як це буде, бо в нас ще немає такого. Можливо це і було б прибутковим, ми ж не знаємо скільки людей є вегетаріанцями. А чому ні? Так само, як окремо є якась кухня, окремий ресторан морепродуктів чи якісь там суші. Люди йдуть і вибирають своє направлення".

На екскурсії до Кам’янця приїжджають люди із різними гастрономічними вподобаннями. Щодо того чи буде популярним вегетаріанське кафе серед туристів - питаємо у Віктора Годного, представника центру культурно - інноваційного туризму у Кам’янці - Подільському:

"Якщо рахувати з боку клієнтів - то попит буде, і він буде великим. Послугами вегетаріанського кафе можуть користуватись не тільки вегетаріанці, крім того, є в місці велика частина віруючого населення, яка користувалась би послугами цього кафе у піст. В наше місто приїжджає багато активних людей з інших міст, які дуже цінують здорову кухню, багато кому буде цікаво спробувати вегетаріанські страви, дівчата і жінки слідкують за своєю фігурою і теж можуть бути клієнтами такого кафе. Я рахую, що в місті потрібне вегетаріанське кафе, а його рентабельність вже буде залежати від правильного маркетингу, фанатичної роботи кухаря та догляду власника".

А чи б хотіли ви бачити у Кам'янці вегетаріанське кафе? Пишіть свої відповіді у коментарях нижче.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up