Не фортецею однією: ТОП 3 маловідомих місць у Кам'янці

Не фортецею однією: ТОП 3 маловідомих місць у Кам'янці
Панорама з вул.Пушкінської (зліва видно стару порохівню)
  • Кам’янець хоч і невелике місто, але має тривалу історію. Тут є чимало пам’яток, котрі залишили по собі минулі століття. І про них мало хто знає або взагалі ніколи не чув.
  • Переважно, Кам’янець - Подільський асоціюється саме зі Старою фортецею. Часто туристи (і навіть самі містяни) й гадки не мають про захоплюючі місцини Квітки на камені.
  • Журналісти «20 хвилин» пройшлися нетуристичними маршрутами Кам’янця і вже готові розповісти про них вам.

 

Серед різноманітної архітектури та вуличок Кам’янця легко заблукати. Тому спланувати дорогу до цікавих місць нам допомогла  історик Ольга Комарова:

«Мені інколи здається, що ми занадто зациклюємося на Старій фортеці та спорудах, які зосереджені у серці Старого міста. У північній частині каньйону, який оточує старий Кам’янець, є не менш привабливі споруди».

                             Стара порохівня

Підніжжя Баторієвої вежі - вид зі старої порохівні

 


Ольга Комарова:

 

«Здійсніть таку собі подорож: від Баторієвої вежі зверніть стежкою направо: біля приватних будинків збереглися дещо поруйновані сходи, які приведуть до старої закинутої порохівні в заплаві Смотрича. Пам’ятка оборонної архітектури ХVII століття майже непомітна, але зблизька здивує своєю потужністю та таємничою красою у будь-яку пору року».

Гончарська, Слюсарська, Різницька башти

Гончарська башта

 

Слюсарська башта

Ольга розповідає, що від порохових складів можна помандрувати до Польської брами вулицею Руською, що оточує скелястий каньйон. Або від тієї ж пам’ятки можна піти спершу до Новопланівського мосту, а далі рухатися до башт, що височіють на скелі: Гончарської, Слюсарської, Різницької. Невдовзі ви опинитеся біля підніжжя казарм фортеці, вздовж яких є дорога до Руської брами».

Надбрамна вежа Польської брами

Не менш цікавим є ще один маршрут. Зі сходів Фаренгольца є стежка, яка веде до надбрамної вежі Польської брами. Але, щоб заглянути всередину, краще прямувати туди не на підборах.

Якщо ноги ваші будуть пам’ятати втому опісля пройдених маршрутів, то ви точно не забудете вражень від побаченого. Головне одягнути зручне взуття, взяти фотоапарат з собою і вперед – пізнавати історію, яка знаходиться зовсім поряд.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up