Від комедії до абсурду. У Кам’янці завершився ІІ Відкритий театральний фестиваль «Комора»

Від комедії до абсурду. У Кам’янці завершився ІІ Відкритий театральний фестиваль «Комора»

Кам’янець – Подільський з 14 по 17 жовтня включно перетворився на авансцену, на якій чотири дні глядач мав змогу переглянути аж 17 театральних постановок. Кожна з них різнилася за жанром, атмосферою, акторським складом та режисурою. Кам’янець бачив і комедію, і психологічну драму, і виставу абсурду. 

Інтелектуальний розвиток сьогодні надзвичайно в тренді. А театр – це завжди модно. Внутрішнє збагачення завдяки саме театральній справі – річ практично благородна, адже не кожен може зрозуміти й прийняти багатогранний та непередбачуваний світ режисури й акторського мистецтва.

За чотири дні мешканці та гості Кам’янця – Подільського мали змогу насолодитися високим театральним мистецтвом, котре в ідеальній гармонії поєднує ще й хореографію, ораторську майстерність, музичне та сценографічне вирішення п’єси, акторське та режисерське бачення ситуації. До міста завітало аж 15 театральних труп. Колективи приїхали із Хмельницького, Нововолинська, Чернівців, Рівного, Києва, Шостки, Дніпра. Кам’янець – Подільський представляли чотири театральні колективи: «Тандем», «Лінк», «На Зарванській» та «Мельпомена».

Театр-студія «На Зарванській» Кам'янець-Подільського коледжу культури і мистецтв продемонстрували виставу «Почуй, Сонечко!» за п’єсою Анни Багряної «Є в ангелів від лукавого». Сюжет зафіксований на основі трьох історій життя - чоловічій, жіночій та долі країни. Актори показали екскурс в події минулі нашого героїчного і стражденного народу, проблеми яких актуальні й досі.

Театр «Тандем» презентував музичну комедію «Куди ми подінемо Наполеона?». Мова йшла про ті проблеми, що пов'язані зі створенням театру, підбором п'єс,  вибором акторів, роботою режисера, стосунками між акторами.

А молодші актори з «Тандему» показали дітям казку «Місячний принц».

«Мельпоменівці» показали виставу «День народження» за п`єсою А.Котляр. Йдеться про те, як, зароджується маленьке, але таке важливе життя. Але постановка не про те, як батьки народжують дитя. Це філософські роздуми ще ненародженого малюка, котрий тільки готується побачити світ.

 «Лінк» розважив глядача майже лесбійською комедією «Шахрайки». Історія про те, як двом дівчатам бракує коштів на прожиття. В мережі натрапляють на повідомлення, що багатійка з Америки віддасть увесь свій спадок лесбійкам. Дівчата й вирішують заварити каші, аби отримати «легкі» гроші.

Окрім того, три дні в рамках фесту «Комора» проводилися численні майстер-класи з акторської майстерності,  сценічної мови, аквагриму, сценпластики та хореографії.

майстер-клас зі сценічної мові від члена журі, Тетяни Бойчук

Минулого року, до речі, фестиваль «Комора» тривав три дні. Цьогоріч – на день довше. 

- Дуже було багато охочих взяти участь. Певній кількості людей були змушені відмовити. Деякі учасники – наші  друзів з минулорічного фестивалю. А ще хотілося когось нового запросити, - пояснює журналістам «20 хвилин» організатор та режисер театру «Тандем» Галина Вікторівна Коротенко.

Кожен із театральних колективів став переможцем у певній номінації:

«Краща вистава» – театр-студія «Splash», Київ.

"Splash"

«Оригінальне вирішення вистави» – Народний театр з міста Шостка.

актори з міста Шостка

«За краще вирішення сучасної драматургії» – Народний студентський театр «Вавилон», Київ.

«Краща хореографія» – Народний аматорський театр «Тандем», Кам’янець – Подільський.

«За кращий акторський ансамбль» – студія «Театральний проект»,  Дніпро.

"Театральний проект"

«Мистецька надія» – театр-студія «Мельпомена», Кам’янець – Подільський.

«За творчий пошук» – театр – студія «Дев’ятий замок», Чернівці.

«Краща вистава патріотичного спрямування» – театр-студія «На Зарванській», Кам’янець – Подільський.

«Краща сценографія» – театральна лабораторія «ВідСутність», Рівне.

«Глядацькі симпатії» – Народний театр-студія «Лінк», Кам’янець – Подільський.

«Краща вистава для дітей» – Народний театр-студія «Тандем», Кам’янець – Подільський.

«Краще пластичне вирішення» – Народний аматорський театр «Дзеркало», Хмельницький.

"Дзеркало"

«Кращий актор» – Олексій Яцюта, «Splash», Київ.

«Краща актриса» – Анастасія Галанзовська, «Сходження», Рівне.

«Кращий актор другого плану» – Сергій Петрук, «Авантюра», Нововолинськ.

«Краща актриса другого плану» – Алла Бойко «Авантюра», Нововолинськ.

«Краща режисерська робота» – Народний драматичний театр міста Чернівці.

​Глядач Марк

-Я дуже задоволений, що в Кам’янці відбувається захід подібного плану. Місто не заглохло.  Цей фестиваль гарно пробуджує місто в культурницькому плані. Приємно, що зі всієї України з’їжджаються талановиті колективи.

З Марком погоджується його товариш, Назар.

-Це є можливість за один раз побачити чимало багатогранних вистав. Різні – від дитячих вистав, до театру абсурду й важких психологічних. Для себе відкрив те, що є величезна різниця між театром і кіно.

Акторка театру «Тандем», Анастасія

- Хочу сказати, що «Комора» відкриває дуже багато можливостей для учасників і для глядачів.  Багато можна для себе як актора цікавого дізнатися, отримати нові емоції та враження. А глядачі можуть побачити те, що рідко зустрінеш  у Кам’янці. 

Коментарі
keyboard_arrow_up