Щодо соціальних виплат переселенцям

Внутрішні переселенці одержуватимуть всі соцвиплати через Ощадбанк, а органи влади отримають додаткові контрольні важелі – постанова КМУ

Постановою Кабінет Міністрів України від 08.06.2016 р. № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» внесено зміни до іншої урядової постанови від 05.11.2014 р. № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».

Відповідно до зазначених змін виключно через мережу Ощадбанку здійснюються виплата (продовження виплати) пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення.

Також змінами передбачено, що для ідентифікації одержувачів соціальних виплат з числа ВПО та забезпечення виплати їм соціальних виплат випускатимуться платіжні картки із зазначенням графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно буде пенсійним посвідченням.

Строк дії вказаних карток – до трьох років за умови проходження фізичної ідентифікації клієнта в установах Ощадбанку перші 2 рази кожні шість місяців, у подальшому – кожні 12 місяців. Після завершення строку дії картки вона повина бути перевипущена за рахунок банку.

За відсутності проходження фізичної ідентифікації одержувачів соціальних виплат ПАТ “Державний ощадний банк України” зупинятиме видаткові операції за поточним рахунком та не пізніше ніж протягом наступного дня інформує про таке рішення структурний підрозділ з питань соціального захисту населення, який видав довідку про взяття на облік ВПО, та Міністерство фінансів.

Поновлення або припинення соціальних виплат здійснюватиметься Ощадбанком на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утвореної районними держадміністраціями або виконкомами міських (районних в містах) рад згідно із новоприйнятою постановою КМУ від 08.06.2016 р. № 365.

Крім того, постанова передбачає, що у разі встановлення контролюючими органами факту незаконного одержання бюджетних коштів, який не оскаржений у судовому порядку, кошти у сумі, що незаконно отримана, повертаються до державного бюджету.

Постанова Кабінету Міністрів України № 365 набрала чинності з 14.06.2016р.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист прав ВПО в Україні - правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

 

За підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Данською Радою у справах біженців у партнерстві ВМГО «Вінницька...

Громадські об'єднання реєструватимуть у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги Спрощення подачі...

Якщо Ви вирішили офіційно зареєструвати Ваш шлюб, проте не бажаєте відстоювати черги в РАЦСі, Вам варто прочитати цей матеріал...

Постановою Кабінет Міністрів України від 08.06.2016р. № 365 затверджено Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних...

keyboard_arrow_up