Кам’янчани розповідають про подільську говірку на львівському телебаченні

Кам’янчани розповідають про подільську говірку на львівському телебаченні

У вересні до Кам’янця – Подільського завітала знімальна група із львівського телеканалу «ZIK». Готували нову телепрограму, що має назву «Говірник». До творення проекту долучилися й актори з Кам’янця – Подільського. 

Суть передачі "Говірник" полягає у тому, щоб через цікаву (часом казкову) історію розповісти про використання того чи іншого слова, котре вживають суто у певній місцевості в Україні. Черга дійшла до Поділля.

Журналістам «20 хвилин» ведучий циклу серій про говірки на Поділлі, режисер театру «ЛІНК», Валерій Свереда, розповів, що  стажер, яка працює на львівському телеканалі«ZIK», запропонувала йому та акторам театру долучитися до творення пізнавального проекту.

Всього створили скетчів 10 про подільську говірку. Знімали їх упродовж тижня.

Самі говірки автори проекту підготували завчасно, але постійно цікавилися у місцевих, чи знають вони ще якісь вирази. Використовували матеріали із Вікіпедії, наукових робіт, де є згадки про подільський говір. У скетчах, використовували й рідковживані й фразочки, як от «дідько обмиканий» чи «Бог би тебе побив».

- Досить важко сказати, що якесь конкретне слово запам’яталося найбільше. Але абцуг (костюм), ташка (сумка) я почув вперше, - каже Валерій Свереда.

Валерій Свереда

Акторка театру «ЛІНК» Оленка Мачуга зіграла роль повії. Дівчина  зізнається, що це перший перевтілення в легковажну жінку, і, сподівається, що останній.

- Незвично. Мені здавалося, що всі на мене витріщаються. А тоді саме приїхало багато туристів, і всі стояли й дивилися… А знімальна локація – біля церкви… І це було найнезвичнішим. Сам процес зйомки дуже сподобався, - каже Олена. Із посмішкою додає. - Але краще спробувати себе в ролі повії на екрані, аніж випробувати це в житті.

Наталка зіграла три ролі в трьох різних скетчах. Найяскравіша з них – образ царівни-жабки.

Акторка зізнається, що сподобалося, як знімальна група  швидко вирішує ускладення. Героїню не було у що вбрати. Але відповідний одяг знайшли в одному із магазинів мереж секонд-хенду – це напівпрозорий пеньюар. 

Наталка та Оленка
До речі, вже завтра,о 17.00 годині в актовому залі ПДАТУ актори театру "ЛІНК" вкотре покажуть комедію "Шахрайки". Вхід - вільний. 

Коментарі (2)
  • Slavko Kozak

    відео щодня викладаємо нове, 10 програм буде з подільським діалектом
  • Сергей Ермаков

    Молодці. Здивувало, що відео тільки-тільки додано на Ютуб, а у вас уже й репортаж готовий. Дуже оперативно. Респект за роботу
keyboard_arrow_up