Кам’янець - у кіно! Підсумки 2016 року

Кам’янець - у кіно! Підсумки 2016 року
фото: Інтернет

Український кінематоргаф не спить. Цьогоріч у прокат вийшло аж 30 вітчизняних стрічок. Кам’янець – Подільський намагається не відставати: студенти КПНУ знімали короткометражки на фестиваль, а «кам’янецький Скорсезе» взявся за роботу над двома повнометражними фільмами.

Ще три дні і 2016 рік перетвориться на історію, про яку всі згадуватимуть із ностальгією, переглядаючи світлини, відео, перечитуючи тексти. Україна, не зважаючи на нелегкий час, намагається розвиватися у галузі культури. Гарно це демонстровано у кіносфері. До речі, Кам’янець – Подільський також цього року не «спав» у плані кінематографу; студенти місцевого вишу знімали короткометрівки на фестиваль «Кіномедіа»; Андрій Заєць, місцевий режисер із досвідом, почав працювати над історичним кіно та завершує роботу над детективним.

За даними Cut Insight, цьогоріч українське кіно побило всі рекорди! За 2016 рік у прокат вийшло 30 вітчизняних стрічок. Якщо зрівняти, минулого року українська кіноіндустрія збагатилася 24-ма фільмами, а в 2014 році – 16-ма. Тенденція демонструє той факт, що українське кіно росте. І це не може не радувати.

фото: Cut Insight

У Кам’янці – Подільському кінематограф теж не стоїть на місці. Якщо пригадуєте, місцевий режисер  Андрій Заєць уже нам розповідав про стрічку «Одного разу в місті на Камені», над якою працював у 2016 році.  А вже після 1 січня прийдешнього року містяни матимуть змогу переглянути офіційний трейлер до  фільму.  Ще Андрій  продовжував займатися зйомкою фільмів «короткого метру». Так, вийшло дві його документальні стрічки про фестиваль історичної реконструкції ''Schola Militaria'', а також режисер допомагав у зйомці соціальної реклами, присвяченій «українському питанню» в Нідерландах. Хлопець вирішив не зупинятися на одному фільмі й почав працювати над ще одним, на історичну тематику.

Як розповів Андрій Заєць журналістам «20 хвилин» кіно поки не має остаточної назви, оскільки цьогоріч лише розпочав над ним роботу, яку планує продовжити у 2017-му році. У цій стрічці йдеться про життя селянина, який пішов на службу. За словами Андрія,  це історія становлення та дорослішання, любов.

У плані зйомок короткометрівок, студенти Кам’янець – Подільського національного університету взяли участь у фестивалі «Кіномедіа». На фесті Кам’янець – Подільський представляли аж 5 соцроликів. Студентка Аліна Туришин зняла мультфільм із пластиліновим героєм, у якому йдеться про загрозливу залежність людини від Інтернету. Команда Дениса Брилінського, Богдани Хоми та Іванни Шептицької представили ролик про важливість поняття «медіаграмотність» для суспільства, адже некомпетентні коментатори у соцмережах перетворюються на так званого «диванного експерта». Василь Арович та Юлія Боднар працювали над стрічкою про безпеку персональних даних у мережі. Діана Грушанська та Юлія Бараболя у своєму кіно засудили віртуальне життя, яке все більше й інтенсивніше замінює реальність. А Ольга Банах та Вікторія Саричева  перенесли епоху Шерлока Холмса на сьогодення й уявили, як геніальний детектив розкривав би злочини за допомогою соцмереж.

Ми впевнені, що наступного року кам’янецьке кіно продовжить свій розвиток і дивуватиме гарними результатами та новаторськими ідеями, втілених у кадрах.

Коментарі
keyboard_arrow_up