Вечір кіно із Параджановим. ТОП-5 фільмів видатного режисера

Вечір кіно із Параджановим. ТОП-5 фільмів видатного режисера
фото: http://www.vokrug.tv/person/show/sergei_paradzhanov/

Сьогодні – День народження видатного кінорежисера, сценариста, народного артиста УРСР, Сергія Параджанова. Журналісти «20 хвилин» підготували підбірку кінострічок, над створенням яких свого часу працював Параджанов.

Його постать в історії українського кіно не може бути непримітною. Сергій Йосипович Параджанов – людина-оркестр у кінематографічній галузі: режисер, сценарист,художник-постановник, художник по костюмах, композитор. «Талановита людина – талановита в усьому!» Життя режисера гарно змалювали у біографічній стрічці «Параджанов» 2013 року.

1. Ім’я Сергія Параджанова подекуди навіть асоціюється із Карпатами, гуцулами та Коцюбинським. Адже один із найбільш відомих фільмів, які створив геніальний україно-вірменський режисер – «Тіні забутих предків».
Кожен, хто вважає себе знавцем історії кінематографу, не міг не дивитися цю стрічку. Центральною сюжетною лінією фільму - історія кохання Івана та Марічки, українських Ромео та Джульєтти. Події розвиваються у мальовничих пейзажах Карпат. Мабуть, що читали одноіменну повість Коцюбинського, тому й знаєте чим завершиться історія забороненого гуцульського кохання. Проте варто вкотре переглянути кінострічку, аби переконатися у геніальності таланту Сергія Параджанова.

2. «Колір граната» («Саят-Нова») – ще один фільм Параджанова. Режисер працював над фільмом— картиною про великого вірменського поета, мова в якій йде швидше про життя духу, ніж про зовнішні події біографії. Фільм складається з декількох мініатюр. Режисер спробував показати духовний світ середньовічного вірменського поета Саят-Нови, що писав вірменською, грузинською та азербайджанською мовами. Стрічка багата на метафоричність. Цікавим фільм буде для тих, хто цінує вкраплення етнографічності, фольклористики у мистецтві.

3. «Київські фрески» - то незавершений фільм Параджанова. Стиль – арт-хаус. Алегорія на тему наслідків війни. «В 1966 році я розпочав зйомки фільму «Київські фрески». Ми з Антипенко (оператор) зробили кінопроби та змонтували їх. Подивившись нашу заявку, дирекція студії одразу ж закрила фільм. Час перетворив наш матеріял на фільм, і я хочу, щоб ви подивились його», - казав сам Параджанов.

4. «Перший парубок» - то комедія Сергія Йосиповича, у якій йдеться про сержанта Данила. Хлопець після мобілізації повернувся додому, в село. Данило побачив, що у селі надто нудно й вирішив збудувати стадіон. У селі був хлопець, Юхим Юшка. Його прозвали «першим парубком», бо юнак був ще тим жартівником. Хлопець вирішив стати футболістом, щоб кохана Одарка не злилася на нього за його жарти.

5. «Українська рапсодія». Сюжет розповідає про те, як під час війни поранений Антон потрапив у полон. Органіст Вайнер врятував радянського військовополоненого, який утік з-під конвою, ховав у себе вдома. Кохана Антона - Оксана, дівчина з українського села, вже втратила надію на його повернення, гадаючи, що юнак загинув. Опісля війни дівчина виступає на Всесвітньому конкурсі вокалістів і виграє Гран-прі. Коли Оксана повертається в своє село, то на вокзальному пероні зустрічає Антона. 

Коментарі
keyboard_arrow_up