«Respublica» у Кам’янці зібрала 10 тисяч відвідувачів

«Respublica» у Кам’янці зібрала 10 тисяч відвідувачів

Цими вихідними у Кам’янці – Подільському пройшов фестиваль «Respublica».  Сьогодні, 6 вересня, організатори фесту розповіли,  коли у Кам’янці з’явиться третій обіцяний мурал, а також проаналізували розмах, з яким місто відгуляло захід. 

Цьогорічний фестиваль «Respublica» - наймасштабніший за усі шість років його фактичного існування. Відвідати фест з 1 по 4 вересня виявило бажання майже 10 тисяч осіб різного віку, національності, музичних вподобань. Організація фестивалю вийшла на новий якісний рівень. І тепер це не Міжнародний фестиваль, адже об’єднує людей із різних куточків світу. Як зауважує Андрій Захарко, на фестивалі «Respublica» були представники фактично з усіх областей України, в тому числі із АР Крим та тимчасово окупованих територій.

Розповіли й про склад команди. Упродовж цілого року на стартових етапах працює всього 4 осіб: особа, що наповнює сайт, дизайнер, Андрій Захарко та персона, котра домовляється з гуртами про їх виступ на фестивалі. Але ближче до фестивалю кількість учасників команди збільшується до 100 осіб.

Організатори фестивалю, усвідомивши масштаб заходу, добряче підготувалися до його проведення: привезли 15 біо-туалетів із Києва, 12 – з Кам’янця.

Контролювали ситуацію під час фестивалю 55 охоронців, 15 – кам’янецьких, 5 - з Хмельницького, 35 – з Тернополя. Директор фесту Андрій Захарко (Андрій Зоін) зауважив, що для огородження території  фестивалю «Respublica» використали 300 метрів паркану, 500 метрів сигнальних стрічок, 200 метрів кабелю, яким підсвітили прожектори на  території валів. Працювали також 15 медиків.

Щодо трагічного випадку. Оргкомітет фестивалю співчуває родичам та близьким 22-річної дівчини, яка трагічно загинула 5 вересня. За попередніми даними, киянка хотіла сходити в туалет у непризначеному та небезпечному місці. Зірвалася зі скелі дівчина, перелізши залізну огорожу, поблизу входу до Старої фортеці, позаду каси, де купують вхідні білети до музею. І сталося це не під час фестивалю, а вже по його закінченню, о 01.20 годині. Дівчина отримала відкритий перелом черепа, розрив печінки та внутрішню кровотечу.

Вадим Савчук підмітив, що кам’янчани умовно поділилися на два «табори»: ті, хто відвідав фестиваль «Respublica» і ті, хто не ходив на фест. Останні ж активно коментували подію із негативного боку, мовляв, музика допізна гучно лунає – спати заважає, і сміття залишилося багато. В організаторів та представників міської ради на це є аргументована відповідь: майже всі концерти на п’ятьох сценах завершувалися о 23.00 годині, а сміття остаточно прибирати обіцяють до завтра. Альона Кузема наголосила, що в коментарях у соцмережах місцеві жителі часом вживають грубі слова, адресовані до учасників фестивалю «Respublica». Директор департаменту гумполітики попросила містян бути більш толерантними до гостей Кам’янця - Подільського.

Напередодні фестивалю «Respublica» Андрій Захарко казав, що буде три мурали: один від Арсена Мірзояна, другий – в знак українсько-швейцарської дружби, а третій мав бути на стіні турбази «Поділля». Останній поки що не з’явився. Журналістам «20 хвилин» Андрій Захарко  пояснив, що малюватимуть  мурал на будівлі турбази аж у жовтні. Планується, що це буде не сюжетний малюнок, а орнамент, бо малюватимуть на новому блоці будівлі, а там багато вікон. Творитиме мурал художник з Одеси, заручившись підтримкою 2 кам’янецьких митців.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up