14 січня. День в історії

14 січня. День в історії

Сьогодні - Старий Новий рік.А ще 14-те січня для історії було багатим на події.

14 січня 1392 року польський король Владислав Ягайло надав міські права Холму.

14 січня 1506 року у Римі знайшли та перевезли у Ватиканський собор скульптуру «Лаокоон і його сини».

14 січня 1604 року розпочала роботу Гемптон-Кортська конференція на чолі з королем Англії Яковом I для обговорення вимог пуритан щодо зміни доктрини Англіканської церкви.

14 січня 1761 року в битві біля індійського міста Паніпат 90-тисячне військо афганців (на чолі з Ахмад-шахом Дуррані) в союзі з індійськими мусульманськими загонами вщент розтрощило війско маратхських князів.

14 січня 1794 року Елізабет Хог Беннетт з Едома, штат Вірджинія, стала першою американською жінкою, якій успішно зроблений кесарів розтин.

14 січня 1814 року у Санкт-Петербурзі відкрито Імператорську публічну бібліотеку, засновану імператрицею Катериною II. З 1992 р. переіменовано у Російську національну бібліотеку.

14 січня 1900 року відбулася прем'єра опери «Тоска» Дж. Пуччіні

14 січня 1918 року отримано відповідь Ради народних комісарів про відмову вести мирні переговори з Українською Центральною Радою, з посиланням на останню її ноту, яка була сприйнята як образа.

14 січня 1919 року у Києві постановою Директорії УНР урядовці усіх відомств, призначені за часів П. Скоропадського, негайно звільнялися зі своїх посад. Нове призначення вони могли отримати лише за особливих умов: подання начальника та рекомендації громадських організацій.

14 січня 1920 року у Луцьку Волинської губернії відбулася аудієнція міністра закордонних справ УНР А. Лівицького з начальником Польської держави Ю. Пілсудським, на якій останньому було вручено «Меморандум Голови Директорії УНР в справі поводження польських військових властей на території України, зайнятій польським військом».

14 січня 1921 року у Тираспольському повіті Одеської губернії за допомогою загонів самооборони членів комнезамів ліквідовано повстанський селянський рух. Тільки в трьох волостях було заарештовано та надіслано до повітового комітету боротьби з дезертирством 235 військових дезертирів. Це сприяло активному проведенню продовольчої розкладки.

14 січня 1922 року у Харкові ВУЦВК затвердив «Положення про радіотелеграфне агентство України (РАТАУ)». Ухвалено створення РАТАУ як централізованого урядового інформаційного відомства при ВУЦВК.

14 січня 1933 року посольство Німеччини в Москві одержало доповідну записку від німецького консула в Києві А. Хенке про застосування штрафів в українському селі, про голод, епідемію тифу, захворювання на дизентерію.

14 січня 1942 року на ім'я А.Гітлера направлений лист, підписаний головним отаманом УНР у Варшаві А. Лівицьким, президентом Української національної ради у Києві професором М. Величківським, головою Генеральної ради українських комбатантів генералом М. Омеляновичем-Павленком, президентом Української національної ради у Львові митрополитом А. Шептицьким, де висловлювалися критичні зауваження щодо політики Третього рейху стосовно України.

14 січня 1945 року війська 2-го Українського фронту звільнили міста Лученець і Плешівець (Чехословаччина).

14 січня 1969 року у космос вирушив радянський космічний корабель «Союз-4», а наступного дня — «Союз-5».

14 січня 1992 року Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою.

14 січня 2004 року після близько 500-річної перерви прапор «п'яти хрестів» став державним прапором Грузії. Раніше він був відомий як прапор грузинського королівства.

14 січня 2005 року космічний зонд «Гюйгенс» здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.

14 січня 2010 року годинник кінця світу переведений на одну хвилину назад.

Коментарі
keyboard_arrow_up