Експеримент: чи добре у Кам’янці персонал знає англійську мову?

Експеримент: чи добре у Кам’янці персонал знає англійську мову?
  • На носі  відкриття туристичного сезону у Кам’янці – Подільському. Саме після 21 квітня до Кам’янця рине натовп туристів.
  • Побачити Перлину Поділля приїдуть також і гості з-за кордону, тому важливо, аби персонал закладів харчування знав іноземні мови (хоча б англійську). А надто, якщо це кафе знаходиться у Старому місті.
  • Журналісти «20 хвилин» вирішили провести експеримент, аби перевірити, чи добре персонал деяких закладів харчування у Старому місті знає англійську мову. 

Знайомтеся. Це – Олександра Магдій. Дівчина навчається на 4 курсі факультету іноземної філології КПНУ. Студентка радо погодилася допомогти журналістам «20 хвилин» провести експеримент.

Суть експерименту полягала у наступному: Саша завітала до трьох популярних закладів харчування, що розташовані у самому серці Старого Кам’янця. В ролі туристки-іноземки, вона спробувала порозмовляти англійською із персоналом у кількох кафе Кам’янця. Під прицілом – «Кава від поліцмейстера», «Нью – Йорк Стріт Піца» та «Кав’ярня на Зарванській». Обирали ті заклади харчування, де персонал не знає, що Олександра – кам’янчанка, аби не «завалити» експеримент.

 Тож, у ході експерименту Олександра англійською мовою зверталася до персоналу з однаковими питаннями: чи є вегетаріанське меню, склад однієї зі страв та як дійти до Старої фортеці? А журналісти «20 хвилин» намагалися простежити реакцію персоналу та зафіксувати результат експерименту. І він, чесно кажучи, здивував.

Спершу зайшли до «Кави від поліцмейстера». Це популярна кав’ярня серед туристів саме завдяки цікавому (майже музейному) інтер’єру.

Саша запитала у дівчини, яка на той момент перебувала за касою, чи є в них меню англійською мовою. Працівниця кав'ярні зрозуміла, що гостя має на увазі, але відповіла жестом, що англомовного меню в них немає. Наступне питання - чи є вегетаріанське меню. Кивнула, що є. А коли Олександра запитала, як дійти до Старої фортеці, офіціантка махнула рукою і  додала українською, що треба йти прямо. Єдине, що працівниця «Кави від поліцмейстера» сказала англійською, це: «I don’t speak English» (Я не розмовляю англійською) та «You see» (Ти бачиш).

Результат – персонал у цій кав’ярні англійську розуміє, але спілкуватися із гостями з-за кордону іноземною мовою не може.

Наступний заклад на черзі - «Нью – Йорк Стріт Піца».

Місцина користується популярністю як серед гостей, так і серед місцевих. Дівчина на касі розмовляла англійською мовою. Розповіла, що є з вегетаріанського меню, а також, як дійти до Старої фортеці.

Результат – персонал піцерії гарно володіє англійською мовою.

І останній заклад, який відвідала наша кам’янецька іноземка – «Кав’ярня на Зарванській». Затишний (майже інтимний) інтер’єр приваблює не лише туристів, а й кам’янчан.

Офіціант, який обслуговував Олександру, англійську розумів, але не сказав ні слова іноземною мовою. Коли дівчина запитала про асортимент трав’яного чаю, хлопець сказати не міг, але знайшов, як вийти із ситуації – із підсобки він дістав пакет із чаєм і продемонстрував його «іноземці».

Результат – персонал кав’ярні англійську розуміє, але спілкуватися із гостем з-за кордону іноземною мовою не може.

Саша ділиться враженнями:

«Англійською мовою мені відповіла тільки одна дівчинка. Меню знають. В останньому закладі («Кав’ярня на Зарванській») мені дали меню англійською, але, коли я запитала про звичайний трав’яний чай, мені показали його, але не розповіли про склад. Я намагалася йому підказати, наштовхнути ( може, у вас є те, чи те), але він не міг сказати. Щодо вказання шляху до Фортеці – то так – «ідіть прямо, ви її побачите». Дівчинка у першому закладі («Кава від поліцмейстера») показала мені жестами куди йти і сказала мені «You see» (Ти бачиш) і «I don’t speak English» (Я не розмовляю англійською) – це було все, що вона сказала англійською мовою.

А загалом, добре, що є молодий персонал. Бо більшість з молодого персоналу орієнтується в англійській мові. Я вважаю, якщо це – Старе місто  і приїжджає багато туристів, то потрібне знання англійської мови, потрібно намагатися знайти молодий персонал, який хоча б трішечки, але буде орієнтуватися у елементарному  (де туалет, що в меню). Усі троє розуміли, про що я запитувала. І що таке «castle» (ред. – фортеця), і що таке «bathroom» (ред. – убиральня) вони знають», - каже Олександра.

Якщо прагнемо розвивати Кам’янець як туристичну мекку Поділля, то слід попіклуватися, аби гості з-за кордону вільно тут  себе почували хоча б у плані комунікації. Тим паче, навіть елементарні знання англійської мови ще нікому не завадили.

Коментарі
keyboard_arrow_up