Кам'янецькі археологи повідомили теперішні результати роботи розкопок біля фортеці

Кам'янецькі археологи повідомили теперішні результати роботи розкопок біля фортеці
Фото: Павло Нечитайло
  • Минулого тижня археологи в Кам'янці найшли фрагмент давньої фортифікаційної конструкції під час аварійних робіт на пошкодженому мурі фортеці
  • Журналісти "20 хвилин" вирішили поцікавитися, що нового виявили науковці

Нагадаємо, що Під час проведення протиаварійних робіт на пошкодженому мурі на північно-західному боці Північного бастіону фортеці, археологи знайшли фрагмент давньої фортифікаційної конструкції. Виявили цю знахідку в північно-західному куті Північного бастіону. Детальніше за посиланням.

Журналісти "20 хвилин" запитали у керівника археологічної експедиції Павла Нечитайло, що нового виявили історики під час розкопок.

"Після відкриття укріплення 9-8 ст. до н.е., це сучасники кіммерійців, була зачищена стінка вище валу чорноліської культури 9-8 до н.е, там відкрився потужний шар битої скелі, на якій стояли залишки дерев'яних конструкцій з матеріалу 2-гої половини 13 ст.

З урахуваннями археологічних розкопок попередників на території фортеці – можна говорити, що спочатку на місці Кам’янецького  замку стояло укріплення: дерево земляне з валом і ровом 9-8 ст.

Наразі не виключено, що укріплення звели ще трипільці епохи Б2, тобто трипільці культури в 4-му тис. до н.е. Його точно доопрацювали й використовували в 9-8 ст. до н.е. 

Потім наступає певна пауза і в кінці 12 поч. 13 ст. вал і рів оновлюється, тобто скеля, яку ми знайшли це укріплення, що прикривало вхід із західного боку та існувало з 9-го ст. до тих пір, поки його не закрили підпірною стіною із заходу."

Коментарі
keyboard_arrow_up