Переможців визначено, нагороди роздано. У Кам’янці відбувся перший кінофест “Бруківка”

Переможців визначено, нагороди роздано. У Кам’янці відбувся перший кінофест “Бруківка”
  • Попкорн готовий. Глядачі заінтриговані. Журі готове оцінювати.
  • Дебютував фестиваль короткометражного кіно “Бруківка” у Кам’янці - Подільському.
  • Як пройшов перший кінофестиваль в місті, і які фільми здобули  перемоги - вже знають журналісти “20 хвилин”.

Дебют фестивалю “Бруківка” був приречений на успіх: понад 50 конкурсних робіт, з яких лише 10 - з Кам’янця - Подільського; переповнена конференц-зала готелю глядачами та учасниками: імениті й досвідчені гості, які ділились досвідом із початківцями; надзвичайно різні за жанрами та вражаючі короткометрівки, які смішили, доводили до сліз, інтригували, зворушували.18 листопада 2017 року - дата, яка стала переломною в історії розвитку кінематографу Кам’янця - Подільського. Ентузіаст Андрій Заєць, що роками виношував ідею кінофесту, нарешті втілив її у життя.

Усього на фестиваль надійшло більше 50 робіт зі всієї країни. До конкурсу були відібрані лише ті стрічки, які відповідали стандартам фестивалю. Конкурсні фільми показували двома блоками по 10 і 17 стрічок. У перервах між показами кожен кіноман мав змогу поспілкуватись із досвідченими митцями у сфері сінематографу.

Сергій Житніковський

Член журі Сергій Житніковський зізнався, що радіє з того, що кінематограф в Україні підіймається, і що до цього процесу долучаються активні люди. Талановитий кам’янчанин розповів про свою роботу у фільмі “Правило бою”, у стрічках за участі Стетхема, Чадова, Горбунова, Усика. Сергій поділився досвідом, як готував актора до бойових сцен у серіалі Оксани Байрак.

Антоніна Кшановська

Антоніна Кшановська теж родом із Кам’янця. Працювала на телеканалі "СТБ" та навчалась в New-York Film Academy. На фестивалі дівчина розповіла про роботу на телебаченні та осбливості роботи сценариста.

Антоніна Белінська та Юрій Ковальов

Чи не найбільш очікуваною була лекція від Юрія Ковальова, режисера першого українського фентезі “Сторожова застава”. Він, разом із талановитою кам’янчанкою Антоніною Белінською (усі костюми у фільмі - то її рук справа), розповів про роботу над фільмом. Юрій Ковальов ділився порадами та секретами кіновиробництва, ілюструючи прикладами зі “Сторожової застави”.

Анна Корж

Режисер Анна Корж показала глядачеві свою документальну стрічку, про життя родини, що стала заручниками війни на Сході.

Актор Павло Лі, на жаль, не зміг приїхати на фестиваль.

А тепер про переможців.

Упродовж усього перегляду конкурсних короткометрівок, глядацьке журі визначало для себе фаворитів. Призи глядацьких симпатій отримали:

ІІІ місце - “Blind love”. Режисер: Денис Чорний.

ІІІ місце - “Абонент”. Режисери: Оксана Артеменко та Марина Артеменко.

Оксана та Марина Артеменки

ІІ місце - “Не менше 50 кг”. Режисер: Марина Артеменко.

І місце - “Говори зі мною”. Режисер: Катерина Лесик

Маємо й переможців у таких номінаціях:

“Кращий трилер” - “Не дивись у вікно”. Режисер: Микола Бурдейний.

“Кращий дитячий фільм” - “Єдиний шанс”. Режисери: Кузнецова Аліса, Бондаренко Анна та Бондаренко Артем.

“Кращий професійний фільм” - “Не менше 50 кілограм”. Режисер: Марина Артеменко.

“За збереження українських традицій” - “Шлях козака”. Режисер: Твердислав Філатов.

“Кращий анімаційний фільм” - “Звірі”. Режисер: Тетяна Ясінчук.

“Кращий Кам’янець - Подільський фільм” - “Вечеря”. Режисер: Денис Брилінський.

Ну і, звичайно, за традицією, фестиваль має переможні три місця. Тобісь, кращими фільмами фестивалю “Бруківка” 2017 року журі визначили:

ІІІ місце - “Говори зі мною”. Режисер: Катерина Лесик.

ІІ місце - “Висока гора”. Режисер: Володимир Бакун.

І місце - “Як одягалась ялинка”. Режисер Боднар Сергій. Зворушливий пластиліновий мультфільм про те, як ялинка набула свого вигляду завдяки допомозі їжачка. Маленькі творці не очікували, що головну перемогу заберуть саме вони. Зі щастя юні кіномитці не приховували емоцій. Як нагорода - гучні оплески глядачів, 5000 гривень на наступні мультики та перший показ своєї роботи загалу.

Юні мультиплікатори - переможці першого фестивалю кіно в Кам'янці - Подільському


Вечір  продовжили музиканти: гурт “Бекінгем” та “Експансія”. До речі, саме вокаліст "Експансії" Георгій Торяник упродовж всього фестивального дня був ведучим. Паралельно із музичною частиною фесту тривало спілкування між кіномитцями: з директором фестивалю “Кіно і Ти” Ольгою Новіковою, вірменським режисером Артемом Баркудром та сценаристом і режисером Наталією Огородньою.

Поза конкурсом документальні стрічки презентували режисери Наталія Загоруйко (“Портрети”), Яна Стойкова (“Непідкорені”) та Христина Підлужна (“У полоні мистецтва”). Перемогу у конкурсі сценаріїв здобула Оксана Грушанська.

Організатори пообіцяли, що зовсім скоро кожен кам’янчанин зможе переглянути конкурсні стрічки в мережі. Тож слідкуйте за оновленням "20 хвилин".

Коментарі (1)
  • Serhii Trasiukh

    Пишаэмось перемогою дитячого колективу під керівництвом Сергія Боднаря (керівника гуртка ХОЦНТТУМ). Наснаги вам у роботі і подальших перемог.
keyboard_arrow_up