Про соцмережі, журналістські стандарти і «песика»: у Кам’янці минув перший день медіа-форуму

Про соцмережі, журналістські стандарти і «песика»: у Кам’янці минув перший день медіа-форуму
  • Сьогдоні, 21 квітня, у Кам'янці стартував ІІ медіа-форум.
  • До міста завітали гості із Києва, Харкова, Донецька, Одеси, Рівного, Хмельницького.
  • Говорили і про доступ до публічної інформації, і про авторське право, і про соцмережі як корисний інструмент для поширення та популяризації ЗМІ.

Усього на медіа-форум зареєструвалося 84  особи. Але у перший день форуму, відверто, учасників було небагато. Можливо, це пов’язано із тим, що п’ятниця – то  робочий день, і не всі мали змогу відпроситися із роботи на форум.

Але саме перший день медіа-форуму, у п’ятницю 21 квітня, був вельми насиченим. Учасники події мали змогу прослухати аж шість доповідей від медіа-фахівців.

Розпочався форум із ранкової реєстрації. Опісля учасники форуму зайняли місця у сесійній залі міськради. Там відбулося відкриття заходу. Організували, до речі медіа-форум, КПНУ ім. Огієнка, міська рада та Асоціація готельєрів та рестораторів. Під час відкриття форуму заммера Вадим Савчук та директор департаменту гумполітики Альона Кузема коротко розповіли про концепцію цьогорічного медіа-форуму. Нагадали також, що у ці дні, 21-23 квітня, у Кам’янці пройде відкриття турсезону. Про «Відділ кадрів» як незалежний проект розповіли продюсер шоу Андрій Заєць, ведуча рубрики «Інтерв’ю у студії» Іванна Шептицька, ведучий рубрики «Крок за кроком» Вадми Беник.

Юрій Фінклер, професор кафедри реклами та мови ЗМІ, факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. С. Дем’янчука, перепросив за те, що минулого року мусив терміново покинути кам’янецький медіа-форум. Пояснив, що причиною раптового  повернення Юрія Фінклера додому, стала недуга його домашньої тваринки. Песика вкусив кліщ. Таким чином викладач метафорично зауважив, що журналісти не повинні бути кліщами, які кусають владу («песиків») і закликав до співпраці між представниками двох гілок влади.  

Першим із доповіддю виступив Роман Кабачій, публіцист, історик, медіаексперт з Інститут масової інформації. Він розповів про стандарти професійної журналістики.

Естафету перейняв Алі Сафаров, юрист Центру демократії та верховенства права CEDEM. Фахівець розповідав про те, що таке – авторське право, і наскільки чітко воно регламентується у просторах Інтернету.

Його колега із Центру демократії Христина Буртник учасникам форуму детально розповіла про те, як подавати запити на доступ до публічної інформації, про відповідальність та право на доступ до інформації.

Після обіду  Марина Калініна, доцент Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, розповіла про те, якими інструментами PR-у слід працювати для розвитку туристичної сфери.

Віктор Пічугін, голова і співзасновник «Громадське телебачення. Харків» почав свою доповідь зі знайомства із учасниками. Запитав у них про те, якими соцмережами вони користуються. Цікавився він цією інформацією не просто так, а його доповідь стосувалася теми соцмереж та ЗМІ. Віктор розповів про основні і надважливі інструменти соцмереж ,якими повинен користуватися журналіст онлайнового видання.

Завершила перший день медіа-форуму Світлана Петренко, заступник завідувача кафедри журналістки з Українського гуманітарного інституту. Фахівець розповідала про те, яку відповідальність несуть журналісти за сказане чи написане ним слово.

Таким був перши день медіа-форуму. Завтра, 22 квітня, захід розпочнеться із доповіді Тетяни Кузнецової (декан факультету журналістики НУ «ОЮА»). Олександр Щелоков та Анастасія Розлуцька (проект «E-DATA») поділяться досвідом щодо користування електронними інструментами у ході проведень журналістських розслідувань. Олена Лептуга із видання «Накипело» поспілкується із учасниками на тему ковергентної журналістики. Леся Ярошенко із Києва поділиться інформацією про соцрекламу: усе від його створення і до поширення у соцмережах.   Детальніше читайте у публікації.

Коментарі
keyboard_arrow_up