У Кам'янці під час ремонту фортечного муру знайшли вал ІХ-VIII ст. до н.е.

У Кам'янці під час ремонту фортечного муру знайшли вал ІХ-VIII ст. до н.е.
  • Цю знахідку знайшла археологічна експедиція спільно зі співробітниками музею-заповідника під час ремонту пошкодженого муру на північно-західному боці Північного бастіону фортеці

Під час проведення протиаварійних робіт на пошкодженому мурі на північно-західному боці Північного бастіону фортеці, археологи знайшли фрагмент давньої фортифікаційної конструкції.

Фахівці Кам'янець-Подільської археологічної експедиції й співробітники музею-заповідника виявили знахідку в північно-західному куті Північного бастіону.

За повідомленням директора Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександра Заремби, фрагмент рову та валу, висотою 1,3-1,5 м від рівня сучасної проїжджої частини вулиці Замкової, виявили на глибині понад 5 м від рівня сучасної денної поверхні Північного бастіону замку.

"Основу валу складав чорнозем з вкрапленнями обмазки та гравію з фрагментами глиняної обмазки, гравію, деревного вугілля та уламками посуду чорноліської культури (ІХ-VIII ст. до н.е). Шар ІХ-VIII ст. до н.е. в основі валу зберігся на висоту 0,4-0,6 м і не містив сторонніх артефактів.

Зовнішня поверхня валу була вкрита горілим шаром глини. У верхній частині валу збереглась стовпова яма від дерев'яного частоколу. Під валом залягав потужний шар трипільської культури V-III тис. до н.е. Над валом простежуються стратиграфічні нашарування конструктивних перебудов замку у період середини XVI – початку ХІХ ст.ст."

Археологи припускають, що спорудження валу з частоколом можна відносити до ІХ-VIII ст. до н.е.

Також історики гадають, що в даній частині замку існувала оборонна конструкція за часів Трипільської культури, Чорнолісся та давньоруського часу.

Не виключено, що дане укріплення використовувалось у період XIV – першої половини XVI ст. Для однозначного датування та інтерпретації виявленого рову та валу потрібні дослідження об'єкту більшою площею.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up