Подорожуючи Кам’янцем - Подільським. Пізнати місто за 50 гривень

Подорожуючи Кам’янцем - Подільським. Пізнати місто за 50 гривень
  • В країні ще стільки всього цікавого та незвіданого, що, здається, на всі подорожі не вистачить грошей.
  • Але якщо туристові справді кортить подорожувати, то фінанси - не найголовніша перепона.
  • Журналісти “20 хвилин” спробували себе відчути мандрівниками, що мають в кишені лише 50 гривень і дізнавались, чи можна за цю суму познайомитись із Кам’янцем - Подільським.

Туристів, що вирішили відвідати Кам’янець вперше, впізнати легко. Вони чимось схожі на студентів-першокурсників: розгублені очі жадібно вивчають кожен історичний закуток, намагаючись запам’ятати максимально інформації, щоб не загубитись. Людей з наплічниками можна умовно поділити на дві категорії: ті, що їдуть  до Кам’янця - Подільського у фестивальний період (і розважитись можна, і подивитись на красоти заразом) та ті, що надають перевагу спокійній самостійній прогулянці, оминувши фестивальну атмосферу. Хтось до Кам’янця заїжджає дорогою з Хотина чи Чернівців, а комусь кортить відвідати стару Перлину на Камені першочергово, не з’їжджаючи з маршруту.

Та не зважаючи на такі відмінності, кожен із них має на меті якомога масштабніше познайомитись із Кам’янцем - Подільським за невеликої кількості витрат, хронологічних, фінансових. І трапляється так, що в туриста є лише півдня і залишилось тільки, скажімо,  50 гривень (тобто без проживання, дороги,  харчування). То чи реально пізнати Кам’янець, якщо в гаманці є лише півсотні? Журналісти “20 хвилин” спробували відчути себе бюджетними туристами і перевірити, чи можна пізнати Кам’янець - Поділськьий фактично без грошей.

У нефестивальні та будні дні Кам’янець перетворюється на спокійне місто. Містяни без поспіху прогулюються площами, блукають поміж вулиць, затиснувши в руках горня із кавою. Місто поринає у меланхолійний спокій, поволі готуючись до зимової дрімоти. Раз у раз, поправляючи наплічник, незнайомець, що фотооб’єктив має за третє око, крокує за маршрутом. На меті - вивчити трішки історію міста, обдивитись архітектурні та природні цікавинки, випити філіжанку кави (бо ж Кам’янець -  перше українське місто, де було відкрито кав’ярні).

Щоб пізнати історію Кам’янця - Подільського

У Старому Кам’янці є декілька музеїв: Стара фортеця, Ратуша, Галерея мистецтв, етнографічний музей. Не так давно відкрився музей мініатюр “Замки України”.

Адреса: вулиця Замкова. 1

Стара фортеця. Це той об’єкт, задля якого щороку тисячі туристів приїжджають до Кам’янця. Велич та могутність стін замку вражає ще здалеку.

Вартість відвідин:

  • Школяру та студенту - 20 гривень.
  • Дорослому: 40 гривень.
  • Екскурсія для дітей та дорослих (група до 25 осіб)  - 200 гривень.
  • Додаткові послуги:
  • Відеозйомка - 20 гривень.
  • Відеозйомка урочистих подій - 100 гривень.
  • Інваліди І-ІІ групи, ветерани ІІ світової війни, учасники АТО, діти-сироти, діти віком до 6 років - безкоштовно.
Адреса: Площа Польський Ринок, 1

Ратуша. Найстаріша в Україні, до речі. Заходиться у самому серці древнього Кам’янця.

Вартість відвідин:

  • Музей кам’янецького ката: для дорослих - 15 гривень, для учнів і студентів - 10 гривень. Екскурсія - 50 гривень.
  • “Історія грошей” та “Історія Магдебурського права”: Для дорослих - 20 гривень, для учнів і студентів - 15  гривень. Екскурсія -100 гривень.
  • Фото - безктоштовні.
Адреса: вулиця П'ятницька, 11

Галерея мистецтв. Двоповерхова будівля відразу впадає у око, як тільки заходиш на площу Вірменський ринок. Тут можна побачити ліпші зразки Подільського мистецтва.

Вартість відвідин:

  • Для дорослих - 25 гривень.
  • Для учнів і студентів - 15 гривень. Екскурсія (до 25 осіб) - 100 гривень. Для дошкільнят - вхід вільний.
  • Фото- та відеозйомка - безкоштовно.
Адреса: вулиця  Іоанно-Предтечинська, 2.

Експозиція старожитностей Поділля. Тут пройтися  та побачити унікальні матеріальні пам’ятки історії можна  не лише в стінах музею, а й дворі будівлі. Бивні мамонтів, давні гончаські вироби, язичницькі божки - усе це можна побачити в етнографічному музеї.

Вартість відвідин:

  • Для дорослих - 15 гривень, для учнів і студентів - 10 гривень.
  • Дошкільнята - безкоштовно.
  • Екскурсія (група до 25 чоловік)  - 80 гривень.
  • Відеозйомка - 50 гривень.
  • Інтерактив “Юний археолог” - 300 гривень.
Адреса: вулиця Старобульварна, 10

Музей мініатюр “Замки України”. Тут можна не тільки побачити ще одну кам’янецьку Стару фортецю, що видніється на тлі її оригіналу, а ще найкращі замки України: Підгорецький, Золочівський замки, Аккерманська фортеця та інші.

Вартість відвідин:

  • Для дорослих у будні - 30 гривень, у вихідні та святкові дні - 40 гривень.
  • Для дітей (до 12 років) - у будні - 20 гривень, а у вихідні та святкові дні - 30 гривень.
  •  Діти до 6 років - безкоштовно.
  • Екскурсія - групи  1-5 осіб - 50 гривень, від 6 до 10 осіб - 80 гривень, 11 - 20 осіб - 100 гривень.

Якщо мати трохи більше, ніж 50 гривень у кишені, можна придбати “Єдиний квиток”. Він коштує 80 гривень і таким чином можна відвідати і Фортецю, і Ратушу, і Музей старожитностей, і Галерею мистецтв, і навіть Виставкову залу, що у Новому місті.

Тож маємо декілька пропозицій маршруту в рамках 50 гривень:

  1. Відвідини музею мініатюр "Замки України" (30 гривень) + квиток в музей Старожитностей (15 гривень). Сума - 45 гривень.
  2.  Галерея мистецтв (25 гривень) + музей кам'янецького ката (15 гривень). Сума - 40 гривень.
  3. Стара фортеця (40 гривень). У залишку - ще є 10 гривень.
  4. "Історія грошей" (20 гривень) + квиток в музей Старожитностей (15 гривень). Сума: 35 гривень. 

Комбінувати відвідини музїв можна, у залежності також від вподобань. Навіть за 50 гривень можна не обмежити себе одним музеєм. Ба більше, в кишені може ще й залишитись декілька гривень.

Можна придбати собі горня кави. У кав’ярнях філіжанка еспресо, наприклад, вартуватиме від 10-12 гривень. Але у Старому Кам’янці є немало точок, де продають цей напій “to go”, тобто “з собою”. Придбати “каву з собою” можна від 8 до 12 гривень.

Площа Польський ринок 

От тримаючи каву в одній руці, карту Старого Кам’янця - в іншій, турист знайомиться із містом. Спрагло огдялає кожен барельєф, кожен цікавий камінь на фасаді древніх будівель.

Вулиця Довга

Поблукавши вулицею Довгою, можна відвідати вулицю Зарванську. Подивитись на будівлю теперішнього істфаку Кам’янець - Подільськго національного університету, бо саме тут свого часу був Тарас Шевченко. Безкоштовно можна подивитись на духовні святині міста. Наприклад, Петропалівський костел.

Петропавлівський костел

Віднайти дорогу, що веде до порохових складів чи Руської брами. Та головне - не забути обо’язково оглянути ландшафтну святиню міста - Смотрицький каньйон.

Смотрицький каньйон. З видом на Казарми та Руську браму

Від його величі та масштабності захоплює дух. Надто, коли восени дерева роздяглись від листя, можна переконатись, що каньйон - втілення могутності. А влітку складається враження, що поміж скель протікає ще одна річка, яку сформували  крони зелених дерев, що восени змінює колір на золотавий.

Вид на Миколаїівську церкву з вулиці Довгої

Кам’янець - Подільський готовий вражати та дивувати не лише у рамках фестивального календаря. Сюди  зовсім необов’язково їхати із повними кишенями готівки чи “золотою” кредиткою. Найяскравіше та найбільш вражаюче тут - абсолютно безкоштовне.

Коментарі
keyboard_arrow_up