С. Кінг "Зелена миля". Понівечена великодушність

До цього дядьки у мене особлива любов. Стівен Едвін Кінг ❤
Хто ще, як він, вміє так детально описати те, що коїться в голові героя? 
Я пам'ятаю, як читала дешеве лайно, бо тоді ще не вміла відрізняти белетристику від добротної літератури. Тож дочитавши плід графоманства однієї із українських "письменниць", я взялась читати кінгівську збірку "Повна темрява. Без зірок".  Пригадую, як у мене на лоба очі виповзали, коли дочитувала оповідання "1922", таке детальне вбивство... Суть одна- я, якби, зрозуміла, що таке - книжечка-лайно, і що таке - книжечка по-Кінгу.

Одним із найбільш геніальних творінь кінематографу - фільм (який кожен, певне, бачив) "Зелена миля". І марна справа казати : "Спершу книга - потім кіно". Очевидно, що порівнювати ЦЮ книжечку із ЦІЄЮ стрічкою - безглуздя.

Розповім про "Зелену милю", річ, за якою впізнають Кінга, річ, за яку люблять Кінга, річ, через яку з Кінгом знаймоляться навіть абсолютно апатичні до літератури люди.

"Зелена миля" - так називали відстань, яку проходять смертники перед своєю кончиною на Старій Замикалці. Зелена, бо покриття на підлозі було такого кольору. А миля - символ останнього шляху .

Книжка починається зі зверення Пола Еджкомба, головного героя. Він доволяє читачеві зазирнути до писаних його мемуарів. Полу 108 років, і він у будинку пристарілих. А розповідає чоловік про жахливу роботу наглядача у в'язниці "Холодна гора", гордістю якої є Стара Замикалка, елетричний стілець, який випалював із тіл грішників їхні нікчемні життя. Вся робота була далеко не естетичною та вишуканою. А надто для людей, які бодай на крихтоньку можуть відчувати жалість. Та був один, найважчий рік...

Все почалося із жорстокого убивства двох малолітніх дівчаток. Ведеться суд над імовірним вбивцею - темношкірим велетнем - Джоном Коффі (" прізвище звучить майже як напій"), якого застали на (майже!) місці злочину. Дебелий та дивний громило тримав на руках два маленькі, понівечені тільця. Ну й правоохронці знайшли "козла відпущення":спихнули на першого, більш-менш схожого на вбивцю, усю вину та й збутися. Та ще й Коффі не "атлічаєцца умом і саабразітєльнастью". 

І ніби є доказ, що то він (бо там був). Але... У Джона є одна здатність. "Я только хотел помочь"... І саме це дозволить потім Полу засумніватися у причетності здоровили до вбивства малечі. І саме Пол, наглядач, перший, кому вдалося відчути допомогу Коффі й повірити у його невинність. Та доказів у нього, на жаль, немає...


А є ще справжня гнида - Персі Уетмор. Він "бере на себе дуже багато". От читаєш, і розумієш, який ж той чувак покидьок, яке воно гниле щеня. Амбіції. Уседозволеність. Боягузтво. Персі робить багато того, за що його можна ненавидіти, за що його хочеться  знищити.

А ще, не менш важливим, є образ мишиняти Містера Джинглса. Це дресероване тварятко одного з засудженних, Еда Делакруа. Мишка зіграє дуже впливову роль у книзі.

У книзі часто переплітаються хронологічні лінії головного героя: тут ти читаєш про те, як Пол ділиться спогдами, а тут - ти вже в цих спогадах. Та це не заплутує. Річ, яка переносить спогади Пола на його теперішнє, це стосунки чоловіка із нагладчаем в будинку престарілих, Бредом Доуленом. Полу цей занозливий чоловік нагадував Персі. "В усіх є такі персі уетмори".

 

Загалом, насичена сюжетна лінія пронизана історією Коффі: від його обвинувачення - до страти, а також внутрішньою боротьбою 108-річного Пола зі своїми вантажними спогадами про "зелену милю".

Кінг у книзі створив дуже багато яскравих образів. Ти сприймаєш мотиви діяння кожного з них, і розумієш, що такі люди є й у твоєму житті. Ти б знищив типового Персі, яких тебе підхарює вже декілька років, ти б допоміг добродушному Коффі, якби знав чим... 

Підсумок: я трохи вже й почитала книжечок Стівена Кінга, тому й можу сказати, що це - одне із найбільш вартісних його писань. Не найкраще, як на мене, але дуже вартісне. Справді.
Єдине що - читати треба залпом, не робити тих нікчемних перерв, типу "я читану паралельно ще щось" або "ой, нема часу". Я дочитувала "милю" в потязі. Півдороги з Києва я ще думала про те, який ж добротний цей дядько Кінг! 
Гадаю, "Зелена миля" - те, що повинен перечитати кожен. Читаніть!

Коментарі (0)
П. Шабах. "Гівно горить". Легко про найскладніше

Купилася на назву. Ще б пак. Але в буквальному значенні, у книзі ніяке лайно так і не палало. То все тропи. Мова сьогодні...

Огляд стрічки «Гіркі жнива». "Канадська мрія"?

Надто серйозно вставлюся  до кіно про Україну, яке відзняли закордонні митці. Боюся, що вони благими намірами спаплюжать...

Г. Муліш "Зіґфрід". Імперська блідолицість

Я взагалі не люблю читати літературу на військову тематику, де описується псевдозвитяга радянської армії, сфабрикований патріотизм,...

С. Кінг "Зелена миля". Понівечена великодушність

До цього дядьки у мене особлива любов. Стівен Едвін Кінг  Хто ще, як він, вміє так детально описати те, що коїться...

keyboard_arrow_up