Від ідеї до реалізації. У Кам’янці пройшов форум «Ініціативна молодь»

Від ідеї до реалізації. У Кам’янці пройшов форум «Ініціативна молодь»

Молодь у Кам’янці – Подільському активна. У цьому вкотре можна було переконатися на форумі «Інціативна молодь-2016», котрий пройшов вчора, 26 жовтня.

Сесійна зала міської ради зібрала вчора активних жителів міста, громадських діячів, представників громадських організацій. Нагода – проведення форуму «Ініціативна молодь-2016», організував який (уже вчетверте, до речі) активіст Андрій Заєць.

Насправді чудуєшся з того, що у невеликому Кам’янці - Подільському, може бути багато молодих людей за активною та сформованою життєву позицію. Це люди, які вже знають, що хочуть від життя, мають конкретні цілі, ідеї та приблизно склали алгоритм, аби реалізувати свої плани.

Захід за програмою був запланований на дві з лишком години. Але насправді, таку кількість доповідей, дискусій, питань-відповідей нереально було б вмістити у 130 хвилин. Тому форум затягнувся майже на 5 годин.

Усього було 15 доповідей та одна лекція. Представники молодіжних громадських організацій міста розповідали про специфіку функціонування ГО:

  • Оксана Романович, Всеукраїнський проект "Відкривай Україну";
  • Ольга Комарова та Тетяна Сметанюк, ГО "Кам'яний Острів";
  • Вікторія Желіховська, об'єднання "Всеукраїнська жіноча ініціатива";
  • Олексій Крилов, ГО "Чисті Схили";
  • Олександр Цимбалюк, Всеукраїнський рух "Твоя Країна"
  • Денис Чорний, фестиваль "КОМОРА" / Народний театр "Тандем";
  • Ярослав Тризуб, Скаутська організація МГО "Сокіл";
  • Олександр Слободянюк - Чемпіонати з кібер-ігор "KPCCC" та курси від "Prometeus" в Кам'янці-Подільському;
  • Роман Камков, фінансист розповість про "коворкінги з середини";
  • Інна Луцик, рух "Віра і світло";
  • Сергій Полюх, "Титани К-ПНУ" - американський футбол в Кам'янці-Подільському;
  • Олександр Папевський, проект "ВУМ online".
  • Антон Найчук та Євген Касап, "Міжнародний центр прогресивних досліджень";
  • Інна Ткач, проект "Сімейний клуб живого слова "Почитай мені казку!"
  • Марчук Олександр Ігорович, спікер студентського сенату К-ПНУ імені Івана Огієнка (2015-2016 рр.), голова ГО "Студентське самоврядування К-ПНУ імені Івана Огієнка";
  • Андрій Заєць, ГО "Ініціатива і Розвиток"/аматорське кіно "energ1x Production";
  • Виступ-лекція від Степана Кушніра ("Хмельницький молодіжний клуб розвитку").

Це саме ті проекти, які існують реально, а не задокументовані на папері задля галочки. Про це відразу наголосив організатор Андрій Заєць. Так, наприклад, Оксана Романович представила новоспечений освітній проект «Відкривай Україну», орієнтований на учнів 7-11 класів. Мета – допомогти дітворі сформувати власну громадянську позицію та підказати, яким чином можна реалізувати себе у майбутньому.

Ярослав Тризуб, керівник молодіжної військово-патріотичної організації «Сокіл» розпочав свою доповідь із хвилини мовчання, згадавши загиблих в АТО земляків. Активіст розповів про те, що «Сокіл» має на меті виховувати патріотично налаштовану молодь у ліпших традиціях УПА. Акцент у діяльності роблять на фізичній та військовій підготовці юнаків, пізнавальних подорожах Україною.

Ольга Комарова та Тетяна Сметанюк розповіли про ГО «Кам’яний Острів» як культурно-мистецьку платформу. А також йшлося про відеопроект «ЛітМетр» та поліграфічну продукцію: журнали «White Phoenix», збірку «Сни Ауринії». Згадали активістки також і другий форум «Кам’яний острів», який у вересні цього року пройшов у Кам’янці.

Вікторія Желіховська доповіла про «Всеукраїнську жіночу ініціативу». Мета функціонування такої організації – посилення ролі активних жінок у суспільному житті.

Сашко Цимбалюк розповів про проект «Твоя країна». Суть ідеї полягає у тому, що кожен українець може подорожувати Батьківщиною. Упродовж 4-х днів юнаки та дівчата із різних куточків України знайомляться із містом, громадським життям місцевих жителів. У Кам’янці – Подільському, до речі, побували вже вдруге.

Денис Чорний поділився інформацією про ГО «Театральний простір», мета якого – популяризація театральної діяльності в Кам’янці – Подільському та вплив на сучасний  театральний процес України. Одним із найбільш активних видів діяльності – вистави театру «Тандем» та фестиваль «Комора».

Олександр Слободянюк розповів про те, як активісти допомагають «витягнути молодь із матриці». Комп’ютерні ігри для юнаків та дівчат сьогодні є незамінною частиною дозвілля. ГО за участю Олександра Слободянюка намагаються активізувати молодь, проводивши Чемпіонат із кіберігор. А також, як координатор у Кам’янці – Подільському курсів «Prometeus», пан Олександр розповів про індивідуальні для кожного переваги онлайн - навчання.

Роман Камков наголосив на тому, що Кам’янцю потрібен коворкінг  (ред. - Co-working — спільно працювати)  модель організації роботи людей (найчастіше фрілансерів), з різним типом зайнятості у єдиному робочому просторі; «колективний офіс») і поділився власним досвідом щодо створення такого простору.

«Віра і світло» - ГО, що має на меті підтримувати осіб з розумовою неповносправністю та допомагати сім’ям, де є такі люди. Презентувала ідею громадської організації Інна Луцик.

Сергій Полюх розповів про те, що у місті функціонує команда із американського футболу, що має назву «Титани». Дівчата грають у флагфутбол. Мають команду - «Титаніди».

Олександр Папевський презентував «ВУМ онлайн» [Відкритий університет Майдану]. Це освітня платформа, де кожен охочий може пройти цікаві та актуальні курси в онлайн-режимі. По завершенні кожного із курсів, учаснику вручають відповідний сертифікат.

Євген Касап доповів про «Міжнародний центр прогресивних досліджень», де акцент роблять саме на інтелектуальні, аналітичній роботі учасників.

Інна Ткач інформувала слухачів про проект "Сімейний клуб живого слова "Почитай мені казку!". У визначений день у палаці Чарторийських збирається  дітвора. Натхненно та експресивно їм читають книжки, котрі наявні у бібліотечці.

Олександр Марчук - спікер студентського сенату К-ПНУ імені Івана Огієнка, голова ГО "Студентське самоврядування К-ПНУ імені Івана Огієнка". Студент розповідав про особливості роботи студентського самоврядування на базі К-ПНУ.

Олексій Крилов з ГО "Чисті Схили" розповів про те, як і що потрібно робити, аби зберегти довкілля. Акцентував увагу на екологічній проблемі міста в контексті загальносвітової проблеми природозбереження.

Андрій Заєць продовжує працювати у сфері кінематографу. Про стрічку «Одного разу у місті на камені» можна почитати за покликанням. А ще Андрій працює над історичним фільмом, де відтворить епоху 17 століття.

Насамкінець Степан Кушнір з "Хмельницького молодіжного клубу розвитку" прочитав лекцію "Успішні практики енергетичної освіти для молоді". Акцентував на тому, що не часто достатньо безрезультатно усувати наслідки неадекватного виховання молоді, потрібно вкорінювати особливі аспекти екологічної освіти серед дітей.

Кам’янець – Подільський має чимало активних громадян, котрі надалі зможуть будувати справді сильне суспільство. Ініціатива є! Головне – продовжувати реалізувати її.

 

 

Коментарі
keyboard_arrow_up