Олена Лютаревич: «Насамперед, ворог хоче зламати культуру людей - тоді народ вважається побореним»

Олена Лютаревич: «Насамперед, ворог хоче зламати культуру людей - тоді народ вважається побореним»
  • Сьогодні, 8 липня, завершується ІІІ фестиваль класичної музики та оперного мистецтва «Опера в мініатюрі».
  • Організатори «Опери в мініатюрі» підсумували результати фесту, а учасники – ділилися своїми враженнями на прес-конференці із журналістами "20 хвилин".

Вже втретє у Кам’янці - Подільському проходить фестиваль «Опера в мініатюрі». Упродовж 7 днів кам’янчани та гості міста мали змогу насолоджуватися неперевершеною класичною музикою та заворожуючим оперним співом.

 «І це - дуже високий показник того, що наше місто – на високому культурному рівні. Тому що не кожне місто, де всередньому – 100 00 населення, може пишатися тим, що є культурний процес, а саме – оперне мистецтво», - каже Олена Лютаревич.

Про світову прем’єру опери «Лісова пісня»

Олена Лютаревич розповідає, що Мирослав Волинський, композитор опери «Лісова пісня» побачив у facebook спільноту фестивалю «Опера в мініатюрі». Зв’язавшись із організаторами фесту, було вирішено, що «Лісова пісня» світ побачить 25 лютого – в День народження Лесі Українки. Але повноцінну постановку із драматургією, декораціями за, порівняно, короткий проміжок часу сестри Лютаревич не встигли б зробити. Тому вирішили, що саме в рамках ІІІ фестивалю «Опера в мініатюрі» відбудеться світова прем’єра опери «Лісова пісня». І як би там не було, приємно, що саме у Кам’янці – Подільському вона відбулася.

Як кажуть організатори, спершу планували провести прем’єру на території Руської брами. Але за два тижні до дебюту опери у Міністерстві культури України сказали, що коштів, на які так розраховували організатори, не можуть надати для реалізації грандіозної постановки.

До речі, роль Лукаша мав би виконувати оперний співак із Мілана. Але за два тижні до прем’єри у співака загубилися документи. На допомогу прийшов Василь Сащук, який справився із роллю Лукаша.

Цікавий факт - коли шукали декорації для прем'єри опери «Лісова пісня», то в міському будинку культури знайшли раритетне полотнище із лісовим пейзажем,те, що прикрашало сцену. Як виявилося згодом, Кам’янець колись уже слухав оперу «Лісова пісня». Але було то у 1971 році, де дириегентом – кам’янчанин Микола Тихоліз, а музика - композитора Бориса Яновського.

Leopold Stawarz, Славко Полятинчук, Олена Лютаревич, Василь Сащук, Інга Лютаревич

Про емоції

Leopold Stawarz – диригент Молодіжного камерного оркестру з міста Заверце (Польща).

«Мы не знали, куда едем, что будем делать. Но Каменец – очень прекрасный город. И я слышал очень много хороших голосов. Но что мне нравится – что у вас ест новая опера - «Лесовая песня» - премьера, и вы хотите ее играть. Это хорошо, что вы принимаете свое. Это очень важно. Эта площадь, это небо, музыка и голоса – это все нравится. Я думаю, что если это будет с оркестром -  это будет еще лучше», - каже Леопольд.

Славко Полятинчук, голова Кам’янець-Подільського міського об’єднання Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка у ролі оперного співака – вперше.

«Цей мій дебют на сцені був великою несподіванкою тому, що навіть не уявляв, що прийде час і я буду дебютувати в такій опері, у світовій опері Мирослава Волинського. Опера, яка була написана ще 30 років тому, і десь вона чекала, чекала того часу, коли я дозрію до цього (сміється). Але те, що я відпрацював, справився із тією задачею , я відчув уже по завершенню, коли викликали всіх. І коли оголошували ролі: «Той, що в скалі сидить – Славко Полятинчук» і як мене зал зустрів оплесками – я зрозумів, що все – я справився!»,  - ділиться емоціями та враженнями Славко Полятинчук.

Василь Сащук розповідає, що років із чотири планував із дружиною навідати Кам’янець, але все ніяк не складалося. Аж ось співак у рамках «Опери в мініатюрі» потрапив до Кам’янця – Подільського. Підготував за два тижні роль Лукаша в опері.  

«По-перше, тут відчувається ця позитивна енергія людей. Я багато куди їжджу - концерти, гастролі. Я таких людей ніде не зустрічав. По-друге, я здобував тут досвід, який треба пережити. Друзі і знайомі, кажуть, що я за цей фестиваль  підріс.  І я це по собі відчуваю теж. Щось в мене змінилося», - каже Василь Сащук.

Що далі?

 «Протягом року у нас уже заплановані пару-трійка концертів. Залишається наш класичний передноворічний концерт до Дня народження «Секвенції». Ми хочемо також зробити концерт з онуком відомого композитора Кирила Стеценка, і зробити вечір його творчості восени. Також ми хочемо зробити концерт творчості Борткевича із залученням лауреатів І і ІІ конкурсу вокалістів. Хочемо привезти «Травіату» в Кам’янець – Подільський. Ми хочемо бачити наших друзів із Польщі. Була розмова з Андрієм Бондаренком. І в нас є спільне бачення. Але якщо уся ця енергія та ресурси поєднаються і Бог дасть миру і сприятливих умов – ми будемо далі тримати цей культурний фронт, тому що це - дуже важливо в теперішній час для нашої України - тримати сильний культурний фронт. Бо насамперед ворог хоче зламати культуру людей - тоді народ вважається побореним. Але ми маємо бути сильні, незламні і непоборні", - каже Олена Лютаревич.

 

Коментарі
keyboard_arrow_up