Х. Топмпсон "Ромовий щоденник". Воістину GONZO

Абсолютно неадеквано. Абсолютно вільно. Абсолютно ненормально. Воістину GONZO.

Свого часу ця людина просто перевернула моє бачення щодо журналістики. 
Хантер Стоктон Томпсон - майстер, гуру, бос, бог журналістики для мене. Це та людина, яка скурила всі рамки, плювавла на обмеження.



"Ромовий щоденник" - одна зі знакових речей пана Томпсона саме як письменника. Я називаю це книгою про журналістів, для журналістів, писана журналістом. Та що ще може бути кращим?!

Тож так: головний герой - Пол Кемп - журналюга, який любить розважитися жваво з дівицями та бухлом. Себто, повністю жива й існуюча людина, а не ідеалізований прототип давньогрецького бога. Отримує Кемп запрошення від головного редактора газетки "Daily News". Той просить Пола приїхати до Пуерто-Ріко, містечко Сан-Хуан, працювати в їхньому виданні.

Редакція відверто "не айс". А працівники там - смердючі пияки, у відсутності професіоналізму яких ніхто не сумнівається: 
"Кто только не шел работать в "Дейли Ньюз": разношерстая публика от диких младотурков, хотевших разорвать мир напополам и начать все заново, до усталых "негров" от журналистики с пивными животиками, которые ничего так не хотели, как дожить оставшиеся деньки в покое, пока шайка оголтелых психов не разорвала мир напополам..."
Та все ж, там Кемп знаходить собі товариша, фотографа Боба Сала. Згодом Кемп житиме в тісній, смердючій, брудній квартирці Боба, разом із колегою. 
Чом Пол все ж ризикнув і переїхав до Сан-Хуана?А хотів втекти від нью-йоркської метушні й фальші. Йому то вдалося. Більше того - потрапив він до раю. Ромового раю.

Все складається найкращим чином - перевага ліні над роботою, довкола Атлантичний океан, ріки алкоголю і розваг. Кемп поринає у цю бурхливу водойму, занурюється з головою і абсолютно не боїться захлиснутися. Постійне пияцтво трохи напружує Леттермана, головного редактора "Дейлі Ньюз". Але менше з тим. 

Кемп закохується. Спершу він побачив її в аеропорту, коли летів до Пуерто-Ріко. А потім знайомиться з нею особисто, Шено. Все було б файнюче, якби Шено не була коханою одного дядьки, Сендерсона, який крутить світом, як бубликом на пальці.

Книга пахне алкоголем. Відчуттєві речі дуже явні. Створює атмосферу. Океанський бриз, спека, мужицька простота в генделі. Це той випадок, коли хочеться в Пуерто-Ріко.

Ба більше, книга екранізована. Люблю, коли є поєднання Томпсон=Депп (як-то "Страх і ненависть у Лас-Вегасі"). Головну роль зіграв харизматичний Джонні, Шено - Ембер Хьорд (ця [колись сімейна парочка] познайомилась на зйомках цієї стрічки). 

Підсумок: легка, ненав'язлива річ, яка створює відповідну й потрібну сюжету атмоферу. Невимушений виклад думок. Це той випадок, коли занурюєшся у контекст, коли відчуваєш себе там повністю. Після прочитання залишається відчуття, ніби ти "під ромом".
Дуже п'янкий, дуже журналістський, дуже томпсонівський твір! Читаніть!

Коментарі (1)
  • Сергій Якубенко

    Фільм так нічо. Але книга, впевнений, краща в рази. Обов'язково прочитаю. Дякую за класний бло-о-о-ог:)
П. Шабах. "Гівно горить". Легко про найскладніше

Купилася на назву. Ще б пак. Але в буквальному значенні, у книзі ніяке лайно так і не палало. То все тропи. Мова сьогодні...

Огляд стрічки «Гіркі жнива». "Канадська мрія"?

Надто серйозно вставлюся  до кіно про Україну, яке відзняли закордонні митці. Боюся, що вони благими намірами спаплюжать...

Г. Муліш "Зіґфрід". Імперська блідолицість

Я взагалі не люблю читати літературу на військову тематику, де описується псевдозвитяга радянської армії, сфабрикований патріотизм,...

С. Кінг "Зелена миля". Понівечена великодушність

До цього дядьки у мене особлива любов. Стівен Едвін Кінг  Хто ще, як він, вміє так детально описати те, що коїться...

keyboard_arrow_up